O nestalima bez političke kalkulacije

0

Za reč o rešavanju problema nestalih važno je da sve strane u procesu uspostave trajni dijalog. Nije dovoljno održati samo dva ili tri sastanka godišnje. Ovo humanitarno i pitanje ljudskih prava trebalo bi da bude sastavni deo političkog procesa u Briselu. Bez toga na agendi nije moguća puna razmena informacija i zahteva za njima. Ovo je rečeno na konferenciji Radne grupe Ujedinjenih nacija za prisilne nestanke održane juče u Prištini.
Članovi Radne grupe koja je prethodno posetila Zagreb i Beograd kazali su da bez političke platforme bazirane na dijalogu, nije moguće imati mehanizme da se razmene informacija.
– Tužioci bi mogli imati bolju i direktnu saradnju, ali je za to potrebno stvariti bolje uslove, rečeno je na skupu u Prištini.
Učesnici konferencije istakli su da nikakve političke kalkulacije ne smeju da odlažu rešavanje problema nestalih osoba.
– Od rata je prošlo 15 godina i potrebno je uraditi više da bi se rešila sudbina nestalih, a zločinci priveli pravdi – naglašeno je na skupu.
S tim u vezi istaknuto je i da je važno otvoriti sve moguće izvore informacija kako bi se saznala sudbina 1711 osoba koji se još vode kao nestali na Kosovu.
– To zahteva otvaranje ne samo zvaničnih arhiva, već kreiranje uslova da ljudi koji imaju informacije to podele sa komisijama za nestale. Informisani smo da neki optuženi za činjenje zločina tokom rata, učestvuju u vlasti Kosova – rekao je Arijel Dulicki, član radne grupe dodavši da porodice zahtevaju potpunu reparaciju i kompenzaciju za zločine nasilnog nestanka njihovih najmilijih.
Radna grupa se i na Kosovu, baš kao prethodno u Zagrebu i u Beogradu, susrela sa porodicama nestalih.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here