Đ. Janković
Vredan eksponat: Goran Vilić drži tromblon nađen na Gučevu

Prvi put od otvaranja Muzeja Jadra 1987. godine urađena je kompletna rekonstrukcija jedne trećine stalne muzejske postavke posvećene Velikom ratu i znamenitim ličnostima iz lozničke istorije. Zahvaljujući tome, posetioci imaju mogućnost da vide nove izložene eksponate, ali i da više informacija o određenim epohama i ličnostima dobiju koristeći moderne tehnologije.

Deo za protu Ignjata

Prema rečima Gorana Vilića, upravnika muzeja, sada su rekonstruisane četiri postavke, o Prvom svetskom ratu gde posebno mesto ima Momčilo Gavrić, postavke o Vuku Karadžiću i Jovanu Cvijiću, a prvi put je svoj deo dobio loznički prota Ignjat Vasić.

Srpski vojnici uoči bitke na Ceru

– Sada su u našem muzeju, umesto jedne, Jovanu Cvijiću posvećene dve vitrine. U delu o kulturno-prosvetnim prilikama u Jadru posebno je istaknut značaj Vuka Stefanovića Karadžića, a prvi put je u stalnoj postavci zastupljen prota Ignjat Vasić, za čije ime se vezuje početak razvoja građanske kulture i društva u Loznici – ističe Vilić.

Upravnik dodaje da je deo o Prvom svetskom ratu posvećen čuvenoj Cerskoj i Gučevskoj bici, a dve vitrine su o Momčilu Gavriću, najmlađem vojniku Prvog svetskog rata poreklom iz lozničkog kraja.

Fišeklija Momčila Gavrića

– Tu se nalazi nova Gavrićeva skulptura, a novina među eksponatima je njegova originalna fišeklija. Sada smo izložili i originalnu trubu i doboš iz tog rata, tromblonsku minu sa držačem nađenu kod Eminovih voda na Gučevu gde su prvi put upotrebljene, granatu topa šnajder M-75, kao i dva bajoneta, naš i austrougarski primerak takozvanog tesaka koji su artiljerci koristili za krčenje terena ili kopanje kanala, nađenih takođe na Gučevu. Imamo sada u stalnoj postavci dosta predmeta koji dosad nisu viđeni, pogotovo vezanih za Prvi svetski rat – napominje Goran Vilić.

Prota Ignjat Vasić

Informacije na tabletu

Sređivanje postavke pomoglo je sa 800.000 dinara Ministarstvo kulture, a sa pola miliona gradska uprava, odnosno Centar za kulturu “Vuk Karadžić” kome pripada Muzej Jadra. Posetioce će dočekati i skulpture Vuka, Cvijića i prote Vasića, led i podna ambijentalna rasveta, nove staklene vitrine, a više podataka o postavkama Vuka, Cvijića, Vasića i Gavrića mogu se dobiti i na tabletima u kojima su fotografije i podaci o ovim ličnostima na srpskom i engleskom.

Novina je što su prvi put urađene i dvojezične srpsko-engleske legende, tako da će o izloženim eksponatima i stranci moći da saznaju šta treba.

Novina u muzeju: Posetioci će informacije dobijati i preko tableta

Bogata prošlost

Muzej je smešten u zgradi Stare apoteke u centru Loznice, sagrađene između 1903. i 1905. godine, koja je proglašena za kulturno dobro kao primer izuzetne gradske arhitekture. On već tri i po decenije čuva bogatu prošlost Jadra, od praistorijskih vremena do danas.

Godišnje 10.000 posetilaca

Muzej Jadra koji pokriva osim Loznice i susedne opštine, Mali Zvornik, Krupanj i Ljuboviju, godišnje ima oko 10.000 posetilaca od čega na tematske izložbe dolazi većina, a posle modernizacije i obogaćivanja stalne postave očekuje da ubuduće ta brojka bude veća.