Obama legalizuje tajne kampove za obuku pobunjenika

0

Sirijski pobunjenici prolaze američki obuku za gerilsko ratovanje, ali i sofisticirano naoružanje
 

Dokumentarni film pruža redak uvid u način na koji Vašington, za sada ilegalno, pomaže oružanu pobunu protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada.

 

U filmu su emitovani intervjui koje je novinar Muhamed Ali obavio sa sirijskim pobunjenicima, koji su opisani kao "umerena frakcija". Oni su govorili o tajnim sastancima sa svojim "američkim instruktorima" u Turskoj, o prijemu oružja i municije i odlasku u Katar na obuku.

 

U bazi u Kataru, koja se nalazi na granici sa Saudijskom Arabijom, pobunjenici su, navodno, proveli tri nedelje na obuci za upotrebu sofisticiranog naoružanja i borbenih tehnika, gde su dobili i nove uniforme i obuću.

 

"Prošli su obuku za napad iz zasede na vojnike ili neprijateljska vozila i obuku za blokiranje puteva. Obučeni su i o načinu napada na vozila, upad, uzimanje informacija, naoružanja ili municije, kao i za likvidaciju preživelih vojnika", rekao je pobunjenik koji je identifikovan kao Husein.

 

Prema navodima Huseinovog komandanta, 21-godišnji militant nije imao ranijeg vojnog iskustva kao ni njegovi brojni saborci. On je istakao da su Husein i oko 80 do 90 pobunjenika prethodno poslati u Ankaru na obuku na zahtev "američkih kontakata".

 

Inače, američki zvaničnici su najavili da bi Barak Obama danas mogao da odobri organizovanje obuke i opremanje sirijskih pobunjenika. Kako kažu, ta odluka bi ojačala američku podršku snagama sirijske opozicije koje već tri godine traže vojnu pomoć da bi zbacile predsednika Asada.

 

Obama planira slanje američkih vojnika u Jordan, gde bi obučavali pripadnike Slobodne sirijske armije, kao što su do sada radili u tajnim i ilegalnim kampovima.

 

Stejt department, Pentagon, obaveštajna zajednica i mnogi u Kongresu, koji podržavaju tu inicijativu, smatraju da bi ona bilo dvostruko korisna: srušila bi Asada i stavila pod kontrolu borce opozicije u Siriji, koji su pod uticajem Al Kaide. Stejt department je odbio da komentariše inicijativu za obuku i opremanje sirijskih pobunjenika o kojoj je prvo pisao "Vol strit džornal".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here