Obama obećao pomoć Jordanu

0

Jordan je partner čvrst ko stena: Barak Obama

 

Obama je rekao da se ostvaruje spor i stalan napredak u borbi protiv ekstremista Islamske države. Jordan je jedna od pet arapskih zemalja koje učestvuju u međunarodnim vazdušnim udarima, predvođenim SAD, protiv ekstremista u Siriji.

 

Američki predsednik je rekao da je Jordan mala zemlja, siromašna u resursima, koja je uvek bila spremna da uskoči i pomogne, i rekao da planira da traži od Kongresa da poveća svoju godišnju pomoć Jordanu sa 660 miliona dolara, na jednu milijardu dolara.

 

Američki predsednik je podsetio da je Jordan prihvatio stotine hiljada Sirijaca raseljenih zbog građanskog rata u njihovoj zemlji i naglasio da je važno pomoći toj zemlji.

 

Obama je rekao da je Jordanska vojska zajedno sa SAD-om i drugim vojskama iz celog sveta učestvovala u ostvarivanju sporog ali stalnog napretka u borbi protiv Islamske države, pružajući pomoć Bagdadu, i umerenoj opoziciji unutar Sirije, i da je počelo vraćanje nekih teritorija koje su zauzeli ekstremisti.

 

"Mi uviđamo da je to dugoročan i izuzetno kompleksan izazov, ali to je izazov oko koga smo optimisti, i osećamo da ćemo uspeti", rekao je Obama.

 

Abdulah je zahvalio američkom narodu zbog podrške Jordanu i rekao da je njegova zemlja prihvatila skoro 1,5 miliona sirijskih izbeglica i da se to događa u veoma teško vreme.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here