Obeležen dan sećanja na egzodus Srba

0

Sekretar Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Vaso Elez rekao je da je u građanskom ratu u BiH od 1992. do 1996. godine na Grbavici poginulo 608 pripadnika Vojske Republike Srpske (RS), i više od 400 civila, među kojima je bilo oko 10 dece, i više od 100 muslimana.

 

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Gojko Drašković, rekao je da su sarajevski Srbi napustili svoja ognjišta zato što nisu hteli da ostanu pod vlašću bošnjačko-hrvatske federacije, i da je tih dana bilo teško, jer su došli u Republiku Srpsku prakično na ledinu bez infrastrukture.

 

Posledice razaranja: Grbavica u vreme rata

"Danas je na ovim prostorima izgrađeno moderno gradsko `gnezdo`. I ovaj sveti hram je takođe dokaz da su se ovi prostori, za 14 godina od iseljavanja sa Grbavice, intenzivno razvili u jedan prelep, savremen i moderan grad", istakao je Drašković.

 

On je rekao da je od 1996. godine pa do danas izgrađeno oko 2 000 individualnih stambenih jedinica i isto toliko kolektivnog stambenog smještaja, te mnogi kulturni, sportski, vjerski i drugi objekti.

 

Drašković ističe da je većina sarajevskih Srba, koji su učesnici u egzodusu 1996. godine, rešila svoje stambeno pitanje u Istočnom Sarajevu, i da se bez obzira na krizu i dalje gradi, kako bi svoje osnovno životno pitanje rešili i oni koji nemaju vlastiti krov nad glavom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here