Hapšenjima sprečavaju povratak Srba

0

 

Savo Štrbac

 

Štrbac navodi da je Đanković 2001. godine bio prijavljen kao izbeglica u Kaću kod Novog Sada i da je verovatno krenuo u Hrvatsku radi ostvarivanja prava na penziju, jer na nju ima pravo.

 

"Sada podneta krivična prijava upućuje na zaključak da ništa pre protiv njega nije bilo podneseno. Hrvati nastavljaju sa starom praksom da namame ljude da se vrate, jer ih nema na spiskovima, a kad dođu tamo, onda se čovjek hapsi, procesira, određuje se pritvor i ko zna kakav će biti ishod", rekao je Štrbac.

 

Prema njegovim rečima, Hrvati pred proleće uhapse nekoliko ljudi, i to je onda poruka svim Krajnišnicima da se ne vraćaju, jer će se "uvek neko naći da kaže ‘ovaj je mene krivo pogledao u ratu’".

 

On je dodao da mu se nije javio još niko od porodice uhapšenog D. Đ.

 

Osumnjičen za ratni zločin

 

Đankovića su u ponedeljak uhapsili pripadnici Ličko-senjske policijske uprave.

Portparol te uprave Kristina Maoduš izjavila je danas da je Đanković osumnjičen da je kao pripadnik milicije Republike Srpske Krajine od 1991. do 1995. godine, na području Korenice počinio više krivičnih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika te da je protiv njega podnesena krivična prijava Županijskom državnom tužilaštvu u Gospiću. Ona je navela da će Đanković nakon kriminalističke obrade biti priveden iz Korenice istražnom sudiji Županijskog suda u Gospiću.

 

Što se tiče državljanina Srbije Nedeljka Jankovića, Štrbac je rekao da nije primenjen institut presuđene stvari jer je Janković odležao dve godine za razbojništvo, ističući da misli da je to bila ispravna kvalifikacija.

 

"Hrvatski sud u svojoj zaslepljenosti ne vidi i neće da primeni taj standard presuđene stvari i dvostruki aršini su na delu ko zna koji put", upozorio je Štrbac.

 

On je istakao da se ne može dva puta suditi za isto delo, podsećajući da je Jankoviću suđeno u Banjaluci pred Vojnim sudom i da je odležao dve godine za to delo i onda je uhapšen u Sloveniji, po hrvatskoj poternici i izručen Hrvatskoj.

 

"Janković je u Benkovcu bio u garnizonu kad je počeo rat i koristeći mladost i ludost navodno je po tim selima benkovačke i zadarske opštine sa nekim drugom zastrašivao ljude, bar su ga tako optužnice teretile, ali ne piše da je nekoga prebio ili ubio", rekao je Štrbac.

 

On je dodao da je za Jankovićem bila raspisana poternica u Srbiji, po kojoj je uhapšen i kaznu izdržao u Valjevu 1994. godine.

 

Janković, koji je bio pripadnik JNA, nepravosnažno je osuđen u sudu u Zadru na šest godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Zemuniku Gornjem i Jagodnji Donjoj krajem 1991. godine. On je prošle godine uhapšen u Sloveniji na osnovu poternice Županijskog suda u Zadru, a u pritvoru u Zadru nalazi se od aprila prošle godine kada je izručen Hrvatskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here