R. Erceg
Pobedničko kolo Obilića posle pobede u finalu

Posle pune tri godine od poslednjeg okupljanja, od prošle subote do ponedeljka održan je Kup Draže Mihailovića (DMC), najveća košarkaša smotra srpske zajednice u Australiji.

U Vulongongu se okupio rekordan broj ekipa i košarkaša svih uzrasta iz više gradova sa istoka i juga Australije, koji su tokom bogatog dvodnevnog programa pružili mnogobrojnoj publici prave sportske borbe, majstorske poteze i uzbudljive utakmice za pamćenje.

Titulu u seniorskoj konkurenciji odneo je ponovo KK Obilić iz Sidneja, kojem je ovo 11. osvojeni Dražin kup, a treći uzastopno.

U velikom finalu, prvi tim Obilića, popularni Rojalsi, savladali su gradske rivale Red Starse sa 76:69.

Ambijent za pamćenje

Dve godine pandemije kovida i državne mere koje su bile na snazi, sprečile su košarkaše iz srpske zajednice da se nadmeću za prestižni trofej u 2020. i 2021.

Uprkos pauzi, od ranijeg plana da se naredni turnir održi u Vulongongu se nije odustalo, a poseta, gostoprimstvo domaćina i ceo ambijent su pokzali da je takva odluka KK Obilić bila pun pogodak.

Ovogodišnji turnir će ostati upamćen po mnogo čemu. Najviše po tome što je bio najmasovniji do sada, jer je učestvovalo čak 46 ekipa u 13 različitih konkurencija – od timova mlađih od 10 godina, pa sve do seniorskih ekipa.

Tokom dva takmičarska dana, 24. i 26. decembra, odigrano je preko 80 utakmica.

Pored finalista, Obilića i Red Starsa, učestvovali su i KK Beli Orlovi i Otpisani iz Melburna, Vulongong Vojvode, Oran Park Nindže, Kobre i Nebeske ulice iz Sidneja, zatim BeGe Šmekeri iz Adelajda, te W.E.V. i Trials&Tribulations.

– DMC je trebalo da se održi u Vulongongu 2020. godine i dva puta je odlagan iz poznatih razloga. Čekali smo i konačno smo uspeli da organizujemo turnir, što je posle duge pauze ogroman uspeh. Bilo je sjajno videti ovoliki broj omladinskih timova i to je dobro za budućnost. Vidimo se u Melburnu 2023. godine – poručio je predsednik Obilića Stevan Šipka.

Ambasador podbacivao loptu

U ovoj godini je inače obeleženo dve decenije od prvog trofeja KK Obilić na DMC kupu, kada su u velikom finalu slavili protiv Belih orlova iz Melburna.

I sada, u 2022, prvi tim Obilića je igrao u finalu, ovaj put protiv najvećeg rivala Red Starsa.

Najjači sastav Obilića (Royals) se plasirao u finale sa sve tri pobede u grupi i trijumfom u polufinalu nad kolegama iz drugog tima Obilića (Knights).

I Red Stars su imali stopostotan učinak u prva četiri meča, pa je duel neporaženih ekipa doneo finale po meri.

Finale je otvorio ambasador Republike Srbije Rade Stefanović, koji je simbolično podbacivao loptu na početku meča.

U eksplozivnom duelu najboljijh ekipa prštalo je na sve strane. Red Starse su predvodili Kristijan Maran i Alaksander Akil, a s druge strane Obilić je bio više timski orjentisan, na čelu sa liderom tima Svetom Gavrilovićem.

Sjajni Maran je bio najistaknutiji pojedinac na parketu, kako u fazi napada, tako i u defanzivi.

Rezultat je bio neizvestan sve do poslednjih pet minuta meča. Tada, kao i tokom većeg dela meča, Red Starsi su imali očajan učinak sa slobodnih bacanja i promašili su čak 12!

S druge strane, pred kraj utakmice, kada je to bilo najpotrebnije, za Obilić je proradio mladi Jagoš Kalapać sa nekoliko koševa sa poludistance.

Pečat na pobedu je stavio veteran Gavrilović sa nekoliko trojki, po kojima je poznat već godinama.  Krajnji rezultat je bio 77:69 u korist Obilića. Pobeda zaslužena i čista kao suza.

Na dodeli pehara, održanoj u ponedeljak uveče u sali crkve Svetog Jovana Krstitelja u Daptu, za najkorisnijeg igrača (MVP) proglašen je iskusni Sveto Gavrilović, kojem je zasluženo pripao pehar.

Do viđenja u Melburnu 2023.

Pored novajlija na turniru, Vojvoda iz Vulongonga koji su učestvovali sa tri ekipe, najprijatnije iznenađenje bili su Beli orlovi iz Melburna, koji su doputovali sa čak sedam timova.

Pravu armiju igrača uglavnom su činila deca košarkaši. Pored njih, gotovo celokupna uprava Belih orlova je bila prisutna sa trenerima i roditeljima.

Sekretar Orlova Predrag Pjanić nas je takođe obavestio da je upravo klub iz Melburna domaćin DMC kupa za 2023. Turnir će se održati 24. i 26. decembra u Oukliju, na adresi Oakleigh Recreation Centre, 2A Park Rd, Oakleigh.

– Beli orlovi trenutno imaju juniorske timove u devet selekcija, koji se takmiče u Košarkaškoj asocijaciji Dandenonga, a bili smo zastupljeni u svim juniorskim takmičenjima na DMC-u. Drago nam je što ćemo organizovati naredni Kup i planiranje za DMC 2023 je već počelo. Košarkaški klubovi Obilić i Red Stars, koji vode DMC, potvrdili su svoje učešće, a Adelajd Beograd i Vulongong su takođe potvrdili da će dovesti juniorske timove. Brizbejn se nije obavezao, ali mi smo optimisti da će i oni doći – istakao je Pjanić i izrazio očekivanje da će dogodine učestvovati rekordnih 50 ekipa.

Odbrojavanje do narednog Dražinog kupa je počelo, a svima koji su prisustvovali ovogodišnjem takmičenju u Vulongongu ostaju predivne uspomene na trodnevno druženje i mnogo dobre košarke.

Ambasador Rade Stefanović sa igračima pred finale
Dva tima Red Starsa
BeGe šmekeri bili finalisti druge seniorske divizije
Vojvode iz Vulongonga su igrale prvi put na DMC
Duel dečaka Belih orlova i Obilića
Detalj s jednog od seniorskih mečeva
Košarkaš Otpisanih u akciji
Slavlje Obilićevog tima ispod 18
Mešoviti kadetski tim Obilića je odigrao revijalnu utakmicu
Najmlađi navijači na tribinama
Ženski tim Belih orlova iz Melburna do 16 godina zauzeo drugo mesto

Dedini šampioni

Popularni čika Đuro (Đorđe) Alavanja iz Sidneja i ovaj put je pratio mečeve na Dražinom kupu.

Alavanja već godinama ne propušta nijedan DMC, niti Karađorđev kup u fudbalu. Ovaj put imao je razlog više da poseti turnir.

Naime, njegovih troje unuka, Milica, Nikola i Đorđe igrali su za selekcije Obilića. Milica je pobedila u konkurenciji do 12 godina i igrala u finalu do 14.

– Nikola je u subotu prvog dana turnira odigrao čak osam utakmica,  a u nedelju četiri. Ne znam odakle mu snaga, a ima tek 15 godina – kaže ponosni deda Đuro.

Posle poraza u finalu ispod 16, Nikola se priključio bratu Đorđu u velikom finalu timova do 18 godina, protiv Red Starsa.

U najuzbudljivijem meču za trofej, čak uzbudljivijim i od glavnog finala, viđen je meč za “infarkt“. Braća Alavanja i njihovi saigrači imali su meč u džepu, ali su Red Starsi smogli snage i odveli utakmicu u produžetke.

U trominutnom produžetku najsabraniji je bio upravo Nikola Alavanja, koji je poentirao par sekundi pre kraja i doneo Obiliću titulu rezultatom 33:31.

Usledilo je neopisivo slavlje pobednika, ali i sportske čestitke od strane Red Starsa.

Đuro Alavanja s unucima Nikolom, Đorđem i Milicom

Zahvalnost Piljeviću

Iz tabora domaćina, KK Obilić, izrazili su veliku zahvalnost Dejanu Piljeviću na naporu koji je uložio u organizaciju Kupa. Piljević je uz ljude i KK Obilić bio glavni koordinator turnira, a inače je član “Kuće slavnih DMC“.

– Želeo bih da se zahvalim srpskoj zajednici Vulongonga na podršci i volontiranju u proteklih nekoliko dana. Vaš naporan rad i posvećenost mnogo znače i veoma su cenjeni – poručio je Dejan Piljević.

Posebno priznanje pored Piljevića, dobili su i članovi odbora Obilića Nemanjai Kovačina i Vladimir Jokanović, za dosledan i naporan rad iza kulisa kojim su omogućili uspešan turnir.

Podrška Dejana Vasiljevića

Specijalni gost ovogodišnjeg Dražinog kupa bio je reprezentativac Australije i košarkaš Sidnej Kingsa Dejan Vasiljević.

On je podbacivanjem lopte u prvoj utakmici u subotu otvorio turnir. Vasiljević je kao dečak i sam bio učesnik Kupa, igrajući za timove iz Melburna.

– Zahvaljujemo se zvezdi australijskih Bumersa i Sidnej Kingsa Dejanu Vasiljeviću što je izdvojio vreme da dođe na turnir i što je velikodušno donirao nekoliko nagrada za naše srećne dobitnike – rekao je Aleks Glumac, koji je bio voditelj dvodnevnog programa.

Dejan Vasiljević sa košarkašicom Red Starsa Marijom Anđelković

Sve pohvale za Šalipura

Po prvi put su na Dražinom kupu učestvovali kadeti (8 godina i mlađi), a premijerno se održalo i takmičenje mešovitih ekipa u uzrastu do 10 i do 12 godina.

Kada je reč o mlađim selekcijama, organizatori iz Obilića su istakli da je Miloš Šalipur bio ključni čovek u okupljanju juniorskih ekipa Obilića, za šta je kako kažu, potrebno mnogo truda i odlučnosti.

Sveto najveći svih vremena

Najkorisniji igrač turnira Sveto Gavrilović, dobio je još jedno veliko priznanje. Prekaljeni as je proglašen za najvećeg igrača Obilića svih vremena.

Ova odluka je izglasana još 2019. godine, ali je ozvaničena na ovogodišnjem Kupu.

MVP Svetomir Gavrilović

FINALA

Muškarci – divizija 1:

KK Obilić (Royals) – Red Stars (South) 77:69

Muškarci – divizija 2:

Kobre – Bege Šmekeri 44:21

Dečaci ispod 18

KK Obilić  – Red Stars 33:31

Dečaci ispod 16:

Red Stars – KK Obilić 64:38

Dečaci ispod 14:

  1. Red Stars 2. Beli orlovi

(takmičenje završeno po grupama, bez plej-ofa)

Dečaci ispod 12:

Red Stars – KK Obilić 48:25

Devojke – divizija 1:

KK Obilić – Red Stars 41:23

Devojčice ispod 16:

Red Stars – Beli orlovi 34:12

Devojčice ispod 14:

KK Obilić – Red Stars 24:9

Kadeti ispod 10:

  1. Beli orlovi 2. Obilić tigrovi

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here