Printscreen
Danijela Štajnfeld

Danijela Štajnfeld je u 44-minutnoj ispovesti otkrila dodatne detalje svoje traume nakon seksualnog napada, navela svoj put ka isceljenju ali i razloge zašto je toliko dugo ćutala da ju je silovao glumac Branislav Lečić.

– Živim sa mentalnim stanjem koje je bilo skroz poremećeno… Flešbekovi, bila sam preplašena, plačljiva, kad sam letela avionom imala sam napade panike, plašila sam se. Stimulansi mozga, audio ili vizuelni, činili su da moj mozak ne može da proceni situaciju i non stop sam padala u panične napade i mislila sam da će to tako biti celog života. Nije bilo šanse da to ikada ikome kažem, nije bilo šanse da ja radim svoj posao koji je moje zvanje i najveća pasija, što me je jako poražavalo. Nisam imala sebe, nikakve interne i eksterne, da kažem, oslonce – rekla je glumica.

Prijatelji su primetili da se njeno ponašanje promenilo, a potom je otkrila da je imala suicidne misli.

– Nisam htela da se ubijem iz impulsa, nego sam jednostavno mislila da je to nešto najracionalnije što mogu da uradim. Nisam mogla da razumem da postoji bilo kakvo svetlo na kraju tunela – priznala je Štajnfeld u emisiji “Insajder” pa dodala da je nakon svega odlučila da krene na lečenje.

– Lečila sam se od posttraumatskog stresnog poremećaja oko dve godine. U to vreme nisam mogla da funkcionišem normalno kao osoba, da se osećam sigurno na puno mesta. Bila sam uglavnom zatvorena, ako bih trebala da idem na audicije i na tom mestu bi bio neko ko bi me podsetio na njega počela bi mi teškoća sa disanjem i onda sam izlazila iz tih soba – rekla je ona pa dodala:

– To je mučno, kada gledate sebe i svu svoju snagu i samopouzdanje, normalno funkcionisanje ste izgubili. Od toga sam se lečila sa raznim lekarima i institucijama sa psihijatrima i psihoterapeutima. U jednom momentu sam bila u stvari predmet istraživanja posttraumatskog stresa na Kolumbijskom institutu. Jako lako može da se dijagnostikuje koje su posledice traume. To jeste dokaz da se zlostavljanje i atak desio, jer to može da se meri funkcionisanjem mozga u stvari. Kad budete zlostavljeni ne postoji šansa da nemate posledice traume. To je jedan od najgorih napada koje čovek može da preživi.

Navodi da joj je bilo potrebno da podeli svoju priču u filmu, jer je to jedini prostor u kome se osećala sigurno.

– Htela sam da artikulišem problem pozicije žrtve i zašto je ovo toliki problem, posebno na ovim prostorima – rekla je ona.

Nije htela da saopšti roditeljima odmah šta joj se desilo jer je znala da će oni imati osećaj nemoći.

– Oni bi gledali počinitelja na televiziji, a ništa ne bi mogli da urade – rekla je, dodajući da nije htela da kaže ni kolegama, jer bi oni imali sa jedne strane empatije za njenu bol, a istovremeno bi im se “srce slomilo” kada čuju ko je u pitanju.

– Koliko god sam htela da podelim u filmu, podelila sam, koliko god je bilo bezbedno. Koliko god godina mi je trebalo da to prevaziđem, uzela sam sebi toliko vremena, i to je jedini način da ja anstavim normalno sa životom i da budem osnažena i da se bavim normalno svojim poslom, i da imam normalan san, apetit i seksualne odnose opet – nastavila je ona.

– Očekujem ‘kreativne’ reakcije, ne smeta mi to mnogo, svaki put kada se to artikuliše je pokazatelj stanja svesti u našem društvu, stanja nerazumevanja i odgovara na pitanje zašto nam je potrebno toliko vremena – navodi Štajnfeld u ispovesti sa “Insajder”.

Branislav Lečić se odazvao juče po nalogu Tužilaštva i došao u Policijsku stanicu “29 novembar” u kojoj je davao izjavu oko sedam sati.

Nakon što je završio sa davanjem iskaza, iako je rekao da neće davati izjave medijima, obratio se dva puta javnosti preko svojih društvenih mreža.

U jednom od svojih obraćanja, objavio je video-snimak u kom je rekao da “Lečić može samo da leči a ne da truje i siluje” i prema njegovim navodima, koji nisu potvrđeni od strane nadležnih institucija, Lečić je “prošao poligraf”.

Ono što jeste potvrđeno od strane Tužilaštva jeste da je Lečić negirao sve navode Danijele Štajnfeld, i da se dalje radi na prikupljanju dokaza. Prema navodima domaćih medija, Lečić je sinoć zatražio da se poligrafskom testiranju podvrgne i sama Štajnfeld.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here