Pixabay

U zavisnosti od vrste daske za sečenje koju koristite, vaša domaća jela mogu biti kontaminirana – mikroplastikom.

Nedavna studija objavljena u recenziranom časopisu Ecotoxicology and Public Health, iznela je šokantnu procenu prema kojoj su naučnici procenili ukupnu godišnju izloženost mikroplastici po osobi koje koriste plastične kuhinjske daske.

Utvrđeno je da sečenje šargarepe na plastičnoj dasci može proizvesti čak 15 miligrama mikroplastike po rezu, ili oko 50 grama godišnje – što je otprilike jednako težini deset plastičnih kreditnih kartica, piše Ordinacija.hr, a prenosi N1 Zagreb.

Posledice po zdravlje

Sve više dokaza ukazuje na to da je mikroplastika problem za javno zdravlje. Mikroplastika je pronađena u ljudskim plućima, krvi, pa čak i u posteljici.

Mikroplastični oblici mogu ometati probavni i disajni trakt, a hemijski dodaci koje ispuštaju mogu poremetiti endokrini i reproduktivni sistem, upozorila je nedavno grupa naučnika iz Južne Koreje.

Naučnici još proučavaju na koje sve načine mikroplastika može uticati na ljudsko zdravlje.

Većina plastike se ne razgrađuje u sredini, ali se raspada – ove male plastične čestice mogu apsorbovati hemijske zagađivače i mikroorganizme koji mogu predstavljati zdravstveni rizik za ljude.

Studije su pokazale da životinje izložene mikroplastici mogu doživeti kašnjenje u razvoju, promene ponašanja, neplodnost i oslabljeni imunološki sistem.

Saveti za izbegavanje mikroplastike

Mikroplastiku je danas nemoguće izbeći. No, neke vlade preduzimaju korake u borbi protiv mikroplastike, a neke možemo preduzeti i sami.

Na primer, plastične daske za rezanje zamenite – staklenim, mramornim, bambusovim ili drvenim. Drvene daske za rezanje, osim što su najjeftinije, imaju i prirodna antimikrobna svojstva.

Kako biste ograničili svoju izloženost mikroplastici, takođe je dobro:

1. Izbegavati plastično posuđe.

2. Izbegavati piti iz plastičnih flaša za vodu, pogotovo onih za jednokratnu upotrebu. Ako morate piti iz njih, pokušajte ih držati podalje od sunca u hladnom i suvom okruženju. Plastične boce za vodu za jednokratnu upotrebu vrlo se lako razgrađuju kao odgovor na promenu temperature ili mehanički stres.

3. Podgrevati hranu u mikrotalasnoj u staklenim posudama. Grejanje hrane u plastičnim posudama može osloboditi milione mikroplastičnih čestica u vašu hranu.

4. Filtrirati vodu. Zbog raširene upotrebe i zagađenja plastikom, voda ponekad može sadržati čestice mikroplastike. Kućni filteri za vodu mogu biti učinkoviti u smanjenju mnogih zagađivača, uključujući mikroplastiku.

Redovno brisati prašinu i usisavati. Uklanjanje viška prašine iz kuhinje može pomoći u smanjenju količine mikroplastičnih vlakana u prašini koja bi mogla zagaditi vašu hranu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here