EPA/Oleg Petrasyuk

Predsednik Rusije Vladimir Putin sinoć je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

Narodna milicija LNR saopštila je da je oborila dva ukrajinska aviona Su-24 u blizini mesta Smeloje i Stepovoje. Ukrajinske snage užurbano napuštaju svoje položaje u Donbasu, saopštila je Narodna milicija Donjecke narodne republike.Kako navode, vojna operacija u okolini mesta Nikolajevka se sprovodi uspešno.

Takođe, Narodna milicija Luganske narodne republike saopštila je da je preuzela kontrolu nad gradom Sčastje i Stanicom Luganska. Prethodno su vlasti LNR saopštile da su pokrenule vojnu operaciju oslobođenja “privremeno okupiranih teritorija”, da se gađaju isključivo vojni objekti i da ništa ne preti civilima.

Vrhovna rada Ukrajine glasala je za usvajanje predsedničkog ukaza o uvođenju ratnog stanja u celoj zemlji, navodi se u saopštenju parlamenta. Za usvajanje ukaza glasalo je 300 poslanika.

Ruske oružane snage ne nanose nikakve raketne, vazdušne niti artiljerijske napade na gradove Ukrajine, saopštili su u Ministarstvu odbrane. Civilnom stanovništvu ništa ne preti. Ministarstvo odbrane je dodalo da su mete napada vojna infrastruktura, objekti PVO, vojni aerodromi i avijacija ukrajinske vojske.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sazvao je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu i objavio ratno stanje na celoj teritoriji zemlje. Kako je naveo, ruska vojska gađa vojnu infrastrukturu Ukrajine.

3 COMMENTS

    • Prvo su Rusi pitali da dobiju potpisano sa pečatom da će zemlja biti neutralna van Natoa i bez raketa usmerenih ka Moskvi ( a udaljenih samo 15 minuta leta ) ali su bili ismejani…

      Naravno jede Nuland kolače i proteruje Ruse , ali sledi podela na Zapadnu i Istočnu Ukrainu ( staru Rusiju )

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here