Obradovali Todoroviće

0

Sve im je dobrodošlo: Porodica Todorović
 

Članovi Srpske pravoslavne omladine (SPOJI) su još jednom pokazali veliku humanost. Pokrenuli su Fond za ugrožene srpske porodice u koji će se do 15. jula sakupljati dobrotvorni novčani prilozi za saniranje štete u Srbiji i Republici Srpskoj. Planirano je da se od tih sredstava postradalim familijama uruči pomoć kako bi što pre stali na "sopstvene noge".

S druge strane pokrenuto je skupljanje materijalnih sredstava, u skladištu organizacije SPOJI u Inzbruku, a pomogle su i brojne austrijske firme, kako iz grada tako i pokrajine.
– Oduševljeni smo odzivom. Svi su se aktivno uključili u prikupljanje sredstava i njihovo pakovanje. Imali smo veliki odziv srpskog naroda, ali i i drugih nacija, Turaka, Hrvata. Prikupljena je i novčana pomoć. Naše skladište smo nekoliko puta u kratakom periodu punili i praznili – ističu u udruženju.

Deo pomoći je istovaren u Smedervskoj Palanci
 

Prva humanitarna pošiljka SPOJI krenula je 22. maja iz Inzbruka za Smederevsku Palanku. Kombi pun robe sa prikolicom, odneo je pomoć u vrednosti od 9.000 evra. Prikupljenu pomoć su odvezli članovi organizacije, na čelu sa Oliverom Ranisavljevićem, članom Upravnog odbora.
Kao i brojna druga udruženja iz dijaspore i članovi SPOJI su se suočili sa problemima prilikom dostave pomoći. Pre svega neljubazan odnos zaposlenih na carini u Smederevskoj Palanci, prilično je razočarao članove našeg udruženja, ali je nađeno rešenje.

 

Zahvaljujući Savi Samardžiću iz Smederevske Palanke, pošiljka je dostavljena do porodice Ratka i Zemke Todorović iz obližnjeg sela Vodice. Ova porodica ima šestoro dece Ivana (24), Njegoša (13), Jovanu (10), Jovana (8), Luku (7) i Stefana (5). Njima je voda uništila baštu i oštetila kuću, pa su se nekoliko dana hranili krompirom i vodom. Pomoć iz Inzbruka im je stigla u pravom trenutku.
Ostatak humanitarne pomoći je odvezen u zvanično sedište Kriznog štaba Smederevske Palanke, koji se nalazi u Osnovnoj školi "Radmila Šišković", odakle je prosleđena građanima, koji su najteže pogođeni poplavama.
 

Branili Svilajnac
Dok je trajala akcija u Inzbruku članovi predstavništva SPOJI u Srbiji pomagali su u odbrani Svilajnca od poplava i u kopanju kanala na keju reke Čokordin u Rašancu. Uz to priključili su se prikupljanju humanitarne pomoći za Svilajnac i Petrovac na Mlavi, koju je pokrenuo KUD Polet iz Velikog Laola.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here