pixabay.com

Epidemija se smiruje, mere se postepeno relaksiraju. Od sutra će najverovatnije biti ukinuto vanredno stanje, tako da nam se život polako vraća u normalne tokove. Koronavirus promenio je mnogo toga, pre svega navike ljudi.

Međutim, postavlja se pitanje – da li smo u ovoj krizi uspeli da sačuvamo mentalno zdravlje?

– U sklopu prioprema za epidemiju koje je Ministartsvo zdravlja srovodilo još od februara da smo mi imali očekivanja koja nismo tokom ove epidemije dosegli. Odnosno nije bilo do te mere obolelih koji su zahtevali hospitalni tretman. Mnoge stvari smo uspeli da preveniramo – rekla je Ivana Stašević Karličić, v. d. direktora klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” gostujući u “150 minuta” na TV Prvoj.

Ona je podsetila da je na početku proglašenja vanrednog stanja otvorena posebna linija za psihosocijalnu pomoć: 0800/309309. Navela je da su do sada imali više od 4.000 poziva.

– Najveći deo stvari smo rešavali u akutnoj intervenciji u krizi. Ostalo smo upućivali u našu službu urgentne pshijatrije. Primetili smo da su bili hospitalizovani ljudi koji nisu bili pre toga lečeni – objasnila je.

1 COMMENT

  1. “… da sačuvamo mentalno zdravlje?” Како да сачувамо ментално здравље кад нисмо могли да гледамо фудбал, тенис… Олимпијада одложена. Страдаће више фудбалера и навијача него од короне.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here