pixabay.com

Nova istraživanja pokazuju da mrežnjača, koja se u toku embrionalnog razvoja otkači od mozga, sadrži slojeve neurona koji mogu imati neurodegenerativne bolesti identično kao neuroni koji se nalaze unutar lobanje. Upravo ih njihova vidljivost, jer se nalaze izvan lobanje, čini pogodnijim za rano otkrivanje ovih oblika bolesti.

– Rano otkrivanje je “sveti gral” – rekao je Ron Petersen, direktor Mayo centra za istraživanje Alchajmerove bolesti za “Vašington post”.

U trenutku kad se pacijent žali na probleme s pamćenjem ili na drhtanje, mehanizam neurodegenerativne bolesti delovao je verovatno godinama ili decenijama. Kad pacijenti počnu da osećaju uticaj neurodegenerativne bolesti na svakodnevni život, skoro je kasno za lečenje.

Ranije uočavanje znakova upozorenja neurodegenerativnih bolesti moglo bi dati pacijentima više vremena za planiranje budućnosti – bilo da se radi o planiranju nege, provođenju više vremena s porodicom itd.

Istraživači su pronašli nekoliko načina “pregleda” oka kojima se može utvrditi postojanje bolesti. Od fotografisanja krvnih žila oka kamerom sa visokom rezolucijom pa do tehnike koja koristi proteinske šejkove začinjene kurkumom koja se, kad se unese u organizam, lepi za proteine koji se mogu zateći kod Alchajmerove bolesti.

Dugoročno, istraživači se nadaju da bi sposobnost uočavanja promena na mozgu, pre nego što simptomi počnu, mogla na kraju dovesti do tretmana uspešnijih u usporavanju ili zaustavljanju napretka Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, jer trenutno takvi tretmani ne postoje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here