Od čipova u 2010. zarada 276 milijardi dolara

0

Ova projekcija je nešto bolja od drugih, ali je u skladu sa podsticajnim prognozama za globalnu industriju poluprovodnika u ovoj godini. Jaka tražnja različitih vrsta čipova doprinela je velikom rastu zarade proizvođača čipova – od džinovskog proizvođača mikroprocesora "Intela", do lidera u proizvodnji memorijskih čipova "Samsung elektroniksa".

 

Prošle godine je prihod u svetskoj industriji čipova smanjen 9,6 odsto, podsetile su agencije. "Gartner" očekuje da svetska proizvodnja personalnih računara ove godine poraste 20 odsto, što će doneti veliku zaradu proizvođačima čipova.

 

Istovremeno će prihod od prodaje memorije DRAM, koja se uglavnom koristi u personalnim računarima, porasti 55 procenata, što će rezultirati "daleko najvećim" rastom segmenta čipova.

Proizvođači prognoziraju manji rast tražnje

Sami proizvođači čipova prognoziraju nešto manji rast. Najveći svetski proizvođač čipova po ugovoru, tajvanski TSMC, očekuje povećanje svetske proizvodnje poluprovodnika za 18 odsto, posle prošlogodišnjeg smanjenja od devet procenata.

Ta kompanija planira da ove godine utroši rekordnih 4,8 milijardi dolara na izgradnju novih pogona i proizvodnih linija kako bi održala korak sa ubrzanim rastom industrije čipova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here