Od kriminalaca oduzeta imovina u vrednosti 100 miliona evra

0

Misija OEBS u Srbiji i ambasada SAD organizuju raspravu o prvoj godini primene zakona o oduzimanju imovine
 

"U ovom trenutku predstavnici Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom preuzimaju još jednu u nizu kuća saradnika Darka Šarića, (osumnjičenog za šverc više od dve tone kokaina iz Latinske Amerike), površine 300 kvadratnih metara na Tatarskom brdu u Sremskoj Kamenici, koja se vodi na Velička Tošića", rekla je ministarka Malović.

 

Ona je na okruglom stolu u organizaciji Misije OEBS u Beogradu o uspesima i izazovima tokom prve godine primene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, rekla da je juče preuzet objekat površine 140 metara kvadratnih u Šilerovoj ulici u Zemunu koji se vodi na Lanu Popović, nevenčanu suprugu Darka Šarića.

 

Ministarka je navela da je Direkcija do sada, nakon okončanja sudskog postupka, u dva slučaja trajno oduzela imovinu stečenu izvršenjem krivicnog dela, kao i da je za godinu dana privremeno oduzeto 15 kuća, 27 stanova, osam lokala i veći broj automobila, a na računu Direkcije su privremeno oduzeta novčana sredstva u iznosu oko 700.000 evra i dva miliona dinara.

Malovćeva je dodala da je prošlog petka, na Bežanijskoj kosi u Beogardu preuzet stan koji se vodi na Sonju Čabarkapu, vanbračnu suprugu Gorana Sokovića, takođe, Šarićevog saradnika.

 

Ministar Dačić je precizirao da je jedinica za finansijske istrage pri MUP-u od početka rada, u junu prošle godine, identifikovala i prikupila dokaze o nelegalno stečenih oko 300 stanova, kuća, poslovnog prostora i garaža, oko 100 automobila, motora i teretnih vozila, devet miliona evra i četiri miliona dinara.

On je istakao da su međunarodna saradnja i dobra saradnju organa na unutrašnjem planu osnovni preduslovi za uspešnu borbu protiv organizovanog kriminala.

 

Na skupu je ocenjeno da se rezultati primene Zakona, s obzirom na činjenicu da se primenjuje godinu dana, mogu smatrati veoma dobrim, ali je i ukazano na neophodnost transparentnosti u pokazivanju javnosti na koji način se koriste sredstava od oduzete imovine.

Ministarka Malović je rekla da će imovina koja bude oduzeta, biti upotrebljena za jačanje borbe protiv kriminala, i to za opremanje Jedinice za finansijsku istragu, sudova i javnih tužilaštava i Direkcije, kao i za pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Skupu, koji, kako je rečeno, treba da uspostavi aktivni dijalog među ključnim nosiocima Zakona, prisustvovala je i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, predsednica Vrhovnog kasacinog suda i Visokog saveta sudstva Nata Mesarović, koja je ukazala da se prilikom poslednjeg opšteg izbora sudija, vodilo računa da se suzbiju veze pojedinih nosilaca pravodusnih funkcija i ljudi iz organizovanog kriminala.

 

 

Zamenik šefa Misije OEBS u Beogradu Tomas Mur istakao je u uvodnom delu da će ta organizacija nastaviti da prati primenu Zakona i da pruža podršku svima koji su zaduženi za primenu tog veoma važnog propisa u borbi protiv organizovanog kriminala.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here