EPA/Yuri Kochetkov
Moskva

Odluka letonskog parlamenta da proglasi Rusiju za državu koja podržava terorizam izazvala je burne reakcije u Moskvi. Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekla je da se letonski parlament rukovodio najnižom vrstom ksenofobije. Ideolozi te odluke su neonacisti, istakla je ona.

“Sejm Letonije proglasio je Rusiju ‘zemljom – sponzorom terorizma’. Novost? Ne. Već smo to komentarisali. Uzimajući u obzir da u osnovi toga nije ništa drugo do najniža vrsta ksenofobije, onda se ideolozi odluke ne mogu označiti nikako drugačije nego kao neonacisti”, napisala je Zaharova na Telegramu.

Senator Sergej Cekov najavljuje bolne uzvratne mere protiv Rige, i to u prvom redu ekonomskog karaktera, kao na primer zabranu tranzita tereta preko teritorije Rusije.

– Ovakva odluka Sejma prelazi sve granice – konstatovao je on.

I predsednik Komiteta Saveta federacije Andrej Klišas zalaže se takođe za žestoke i političke i ekonomske mere.

On ističe da je Rusija dala izuzetan doprinos u borbi protiv terorizma a da za pomagače terorista treba da budu proglašeni oni koji su pokušali da unište državnost Iraka i Sirije, Libije što je i podstaklo širenje terorizma na Bliskom istoku i u severnoj Africi i čitavom svetu.

Poslanik Dume iz Sevastopolja Dmitrij Belik predlaže da se na nulu svedu i spoljnopolitički i ekonomski odnosi sa Letonijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here