EPAJouni Porsanger

Američki državni sekretar Majkl Pompeo izjavio je da je Rusija pojačala aktivnosti u drugim zemljama i podsetio na incidente koji su se dogodili u Siriji i na Aljasci.

– Reč je o tome, što mi primećujemo jaču aktivnost Rusije kako na Aljasci, tako i u drugim delovima sveta – rekao je Pompeo u intervjuu radiju „VMAL-FM“, komentarišući saopštenja Severnoameričke komande za vazduhoplovnu odbranu i Severne komande američkih oružanih snaga, koje su vodile istragu o ruskoj podmornici, koja je isplivala u međunarodnim vodama Aljaske.

Pompeo je naveo i incident između Amerike i Rusije na severo-istoku Sirije, gde su, prema verziji Amerike, bili povređeni američki vojnici.

– Prošle nedelje smo bili svedoci incidenta u kome se rusko vozilo zabilo u oklopni transporter koalicije zbog čega je nekoliko američkih vojnika povređeno. Upravo u takvim situacijama mi tesno sarađujemo sa Rusijom, ali to nije prihvatljivo ponašanje i Amerika će odgovoriti – tvrdi Pompeo.

Ruska podmornica na Aljasci

Prema ranijim informacijama agencije „Asošijeted pres“, američki ribolovci su primetili rusku podmornicu u blizini obale Aljaske o čemu su i obavestili Obalsku stražu. Prema rečima oficijalnog predstavnika Obalske straže Kipa Vadlova, Obalska straža je stupila u kontakt sa Američkom vojnom komandom na Aljasci, koja je smeštena u bazi „Elmendorf-Ričardson“. Potvrđeno mu je da se u regionu odvijaju još ranije planirane vežbe ruske flote, koje su prijavljene američkim predstavnicima.

Incident u Siriji

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije je posle incidenta saopštilo, da je ruska vojna patrola reagovala na pokušaj Amerike da joj blokira put. U ruskoj vojsci su potvrdili da su o incidentu razgovarali načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov i njegov američki kolega Mark Mili.

Kako su potvrdili u Ministarstvu, načelnik Generalštaba je skrenuo pažnju američke strane na činjenicu da je međunarodna protivteroristička koalicija, na čelu sa Amerikom, bila na vreme obaveštena o prolasku ruske patrole. Američkoj strani su dostavljene „iscrpne informacije o datoj situaciji“.

Amerika tvrdi, da je ruska strana narušila protokol za rešavanje sukoba tokom incidenta. Prema izjavi portparola Saveta nacionalne bezbednosti pri Beloj kući Džona Eliota, rusko vozilo zabilo se u oklopni transporter koalicije, zbog čega je nekoliko američkih vojnika povređeno.

1 COMMENT

  1. RUSIJA NIKAKO DA SE UGLEDA NA AMERIKU I AMERICHKU DEMOKRATIJU.
    NIGDE SE NE MESAJU, NE IZVODE GARDU NA ULICE PROTIV CIVILA VEC SAMO UVODE “DEMOKRATIJU” PO CELOM SVETU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here