M. Karović

E, pa, sad mogu da kažem da sam bio u KPZ Zabela, ako me neko pita… Nisam tamo išao na odsluženje kazne, niti u posetu zabludelom drugaru, već zbog turnira u basketu 3×3, prvog na svetu koji održan u aktivnom zatvoru, po FIBA pravilima. Snage je pod košem odmerilo 12 ekipa – osuđenici su imali dve, čuvari tri, jednu su činili zaposleni u Ministarstvu pravde, a tu je bilo i šest timova profesionalnih basketaša iz RODA 3×3 prvenstva.

Prvo mesto i nagrada od 80.000 dinara pripali su osvajačima Kupa, ekipi Monedžball , za koju igra jedan od najboljih basketaša sveta Bogdan Dragović. Domaća ekipa osuđenika, sa slikovitim nazivom Odmetnici, iskoristila je prednost domaćeg terena i na krilima podrške šezdesetak svojih navijača, stigla čak do polufinala. Oni su priredili iznenađenje već na početku turnira, pobedivši ekipu Smash , redovne učesnike 3×3 prvenstva Srbije, rezultatom 17:14.

Neobična atmosfera: Bogdan Dragović

Stefan Obrenović, jedan od Odmetnika, podelio je tada utiske sa okupljenim novinarima.

Imali smo i sreće: Stefan Obrenović

– Teška utakmica. Čestitamo protivničkoj ekipi, stvarno je fantastična, ali sreća je danas bila na našoj strani. Ovo je za nas nešto novo, nadam se da će ovako biti svake godine – rekao je Obrenović i objasnio kako su se on i njegovi saigrači spremali za turnir:

– Pre dve nedelje smo imali turnir među nama ovde na kojem smo pobedili. Učestvovalo je 16 ekipa. Posle toga smo se još nedelju dana pripremali za ovo takmičenje.

Inače, najistaknutiji igrač Odmetnika bio je osuđenik sa nadimkom Lebron, za koga upućeni kažu da je jedan od najboljih basketaša u srpskim zatvorima. Koliko smo videli, sa priličnom lakoćom je pogađao šuteve sa distance i ulazio pod koš, što je bilo praćeno aplauzima i zvižducima tetoviranih navijača na improvizovanim tribinama.

Slavlje s navijačima: Odmetnici bili pravo iznenađenje

Bezbednost na nivou

Basketaški turnir u Zabeli organizovali su 3×3 Serbia i Košarkaški savez Srbije u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija. Bezbednost je, po svemu sudeći, bila na visokom nivou. Još na ulaznoj kapiji, novinari su obavešteni da neće moći da uđu u zatvorski krug sa mobilnim telefonima. A kada je Slavica Radovanović, portparolka Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, rekla da nam je obezbedila i sagovornike, te da nam je zabranjen razgovor sa zatvorenicima iz publike, koje je sve vreme našeg boravka okruživalo bar sedam stražara, pomislio sam da ćemo možda dobiti i napisane tekstove.

Igor Jovanović, član ekipe čuvara iz Zabele

U svakom slučaju, okupljene je najviše interesovalo kako će izgledati meč između osuđenika iz Zabele i KPZ Pančevo i čuvara. Međutim, tu utakmicu, svojevrsni derbi, nismo dočekali, pošto su organizatori smatrali da je sat vremena dovoljno da se prikupi materijal za priču. Kako smo saznali, postojala je i ideja da se napravi mešovita ekipa čuvara i osuđenika u Zabeli, ali ona nije ostvarena, jer se nije prijavilo dovoljno zatvorenika.

Stefan Petrović, jedan od zaposlenih iz KPZ Pančevo i igrač na turniru, govorio je o tome kakav je osećaj igrati sa zatvorenicima.

– To ne menja ništa. Mi poštujemo takav odnos, to je naš posao. Na terenu je malo drugačije, tu je neki manje više drugarski odnos. Gledamo da sve bude kako treba i da se niko ne povredi. Mislim da bi ovaj turnir i slična takmičenja trebalo ponavljati, da li je to košarka, fudbal ili neki drugi sport, jer to njima mnogo znači zbog društvenog uklapanja u dalji život, kad izađu odavde – rekao je Petrović.

Stefan Petrović

Jedinstveno iskustvo

Najrečitiji među ljudima sa kojima smo razgovarali o turniru, bio je Bogdan Dragović, koji je 2017. godine za Srbiju osvojio Svetsku ligu. Govoreći ispred saigrača iz ekipe Monedžball
, Bogdan je kazao da su za više od 10 godina, koliko se profesionalno bave basketom, igrali po raznim mestima na skoro svim kontinentima, ali nikada u aktivnom zatvoru, poput Zabele.

– Ne toliko takmičenje, koliko sama atmosfera i sve što ide uz ovu lokaciju doveli su nas ovde. Ovo je jedinstveno iskustvo i nadam se da će ovaj turnir postati tradicija. Što se tiče bezbednosnih mera, nije mi prvi put, nažalost, da ulazim u jednu ovakvu ustanovu. Da ne bude zabune, odlazio sam samo u posetu. Ali, nema mnogo razlike u odnosu na ono što svaki vikend doživljavamo po aerodromima – kaže on.

Na pitanje “Vesti” da li je više motivisan kada igra protiv zatvorenika ili čuvara, ili, kao profesionalac, prema svima ima isti odnos, Bogdan je dao odgovor, koji bi se sigurno svideo publici, da su ga mogli čuti.

– Kada bih rekao da sam, u suštini, jednako motivisan, to bi bio politički korektno. Ali, s obzirom na to da su tribine pune zatvorenika, mislim da ću biti motivisaniji protiv komandira. Šalim se… Za koga oni budu navijali, verovatno će nas pogurati na tu stranu.

Ozbiljno takmičenje: Viđeni atraktivni potezi

Da je moglo, bilo bi više ekipa

Dejan Đokić, menadžer za basket 3×3 Košarkaškog saveza Srbije, mišljenja je da je ‘tri na tri’ pravi sport koji treba da se približi osuđenicima. Voleo bi kada bi se i druge državne organizacije ugledale na KSS i obratile više pažnje na ljude koji su marginalizovani. Prema njegovim rečima, veliki broj ekipa je izrazio želju da dođu u Zabelu, ali je zbog vremena koje je dozvoljeno za trajanje turnira izabrano šest.

– Da smo pustili slobodne, otvorene prijave za turnir, siguran sam da bismo napravili roster od 24 ekipe. Ipak, ovo je tek prvi projekat koji smo uspešno realizovali i nadam se da će biti mogućnosti da organizujemo slične događaje i u drugim ustanovama – kazao je Đokić.

Dejan Đokić
Lebron iz Zabele u akciji
Ekipa zatvorenika KPZ Pančevo

Polovina zatvorenika radi

Suzana Živojinović, koja radi kao službenica tretmana pri KPZ Zabela, naglašava da je ovo četvrti turnir koji je od početka godine organizovan u zatvorenom delu Zavoda. U januaru je održan Svetosavski turnir u šahu, potom i takmičenja u stonom tenisu i basketu, a u planu je i krosfit izazov.

– Pored svih tih slobodnih aktivnosti, našim osuđenim licima u okviru samog tretmana dostupne su i razne sekcije, kao što su likovna, rezbarska i muzička, ali i brojne sportske aktivnosti koje se realizuju na nivou našeg sportskog centra u zimskim i letnjim uslovima. Takođe im je dostupna i biblioteka. Sve ovo se radi sa ciljem da osuđenicima na koristan način upotpunimo slobodno vreme, a možda i razvijemo neke njihove nove talente. Moram da istaknem da je u našem Zavodu oko 50 odsto lica radno angažovano. To se obavlja na dobrovoljnoj bazi i za to dobijaju platu u okviru zakona – rekla je ona.

Suzana Živojinović

Pelagić, Kurti, Legija

Kaznu u Zabeli trenutno služi oko 1.500 osuđenika, od čega je njih 250 do 300 smešteno u poluotvorenom delu zatvora. Nadležni kažu da je višegodišnji problem preopterećenosti u ovoj ustanovi rešen izgradnjom tri paviljona predviđena za smeštaj 660 ljudi, u prethodne- tri godine, pri čemu je planirana izgradnja još dva objekta za 432 osuđenika.

Svetozar Marković, Vasa Pelagić i Aljbin Kurti, samo su neki od poznatih ljudi koji su služili kaznu u Zabeli, a među zatvorenicima koji su još tamo su Milorad Ulemek Legija, Sretko Kalinić i Zvezdan Jovanović.

Kaznu u Zabeli služi oko 1.500 osuđenika