Odnosi Zapada i Rusije vode u rat

0

Nekadašnji savetnik francuskog predsednika Miterana, Žak Atali, rekao je da bi narušeni odnosi Zapada i Rusije mogli da dovedu do novog svetskog rata.
Bivši predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj je u komentaru u nedeljniku "Vif-Ekspres" istakao da nije malo onih koji bi blagonaklono gledali na to da jedna međunarodna zategnutost postane toliko jaka da omogući rešavanje finansijske krize – porastom proizvodnje u industriji naoružanja.
On napominje da ima zainteresovanih da štediše opljačkaju porezima ili odlaganjem državnih dugova, u ime navodne nužnosti odbrane otadžbine u opasnosti.
"Posebno SAD, geografski udaljene od budućih ratnih poprišta, a kojima skoro da više nisu potrebni izvori energije na Srednjem istoku ili Srednjoj Aziji, opasno se igraju tom strategijom", navodi Atali.
On kaže da takva strategija može pomoći SAD da prevaziđu finansijsku krizu, ali bi za Evropu bio samoubilački potez ukoliko bi odlučila da sledi SAD i dozvolila da "glupo bude uvučena u sukob".
– Da se situacija u to ne izrodi, nužno je da Zapad s Arapima, Turcima i Rusima postupi isto kao s Nemačkom 1945. godine, a to je da ih uvažava, ne prekida nikakvu vezu, održi ih u krugovima moći, ponudi im zajedničke projekte.
Ukazujući na pogubne istorijske posledice i ratove koji su bili izazvani ponižavanjem poraženih ili potencijalno moćnih nacija, Atali podvlači da sada "naročito s Rusima treba prekinuti bojkot koji samo šteti Evropi i pridružiti Ruse ratnim naporima za bitku protiv ekstremnog islama, s kojim se oni sučeljavaju svakodnevno na Kavkazu".

 

Ako Moskva bude neprijatelj
– Ponižavati Rusiju kako bi se izolovala od sveta, a pod izgovorom da nije pristala na to da se prema rusko govorećim Ukrajincima postupa kao s građanima drugog reda, može je gurnuti u to da postane neprijatelj, s kojim će se jednog dana morati boriti, opominje Atali.

 

 

Zavere
Atali, za koga ugledni američki časopis "Forin polisi" kaže da je jedan od sto najumnijih intelektualaca u svetu, dokaz za pretnju da se današnja situacija u Evropi izrodi čak i u svetski sukob, vidi u tome "što se u Vašingtonu i Moskvi čuju najgora nacionalistička, ratnohuškačka stanovišta".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here