Opasan prelet odneo 298 života

0

Ukrajinska vlada i proruske snage se i dalje međusobno optužuju za obaranje aviona u kome je u julu poginulo 298 putnika, a istražni organi u nemuštom saopštenju nisu označili stranu koja je srušila letelicu.

Olupina aviona: Ukrajina je krivac
 

Međutim, porodice troje poginulih ne žele više da čekaju. Ukrajina je glavni krivac za obaranje putničkog aviona na letu MH17 malezijske kompanije, ubeđene su porodice nemačkih žrtava i zbog toga spremaju zajedničku tužbu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Luksemburgu.
Advokat i profesor za prava u vazdušnom saobraćaju, Elmar Giemula, koji će ih zastupati, ovako je obrazložio je stav svojih klijenata:
– Trenutno nije ništa poznato o tome koju je ulogu u događaju imala Rusija, ali jedno je jasno: Ukrajina nije ispunila svoju dužnost da osigura bezbednost leta iznad svoje teritorije. Prema međunarodnom pravu, svaka država odgovara za prostor iznad svoje teritorije, ukoliko proglasi da je on bezbedan za letove – kaže ovaj profesor.
Ako država nije sposobna da obezbedi sigurnost, dužna je da nebo zatvori za letove, obrazlaže dalje profesor Giemula za "Bild am zontag".
Prema proceni pravnih stručnjaka, ukrajinska država je svesno rizikovala stotine ljudskih života, čime je počinila prekršaj povrede ljudskih prava. Zbog toga će Giemula u roku od dve nedelje podići tužbu protiv Ukrajine i njenog predsednika Petra Porošenka za ubistvo kroz nepreduzimanje potrebnih postupaka u 298 slučajeva.
Advokati će zahtevati odštetu u visini od najmanje milion evra po žrtvi. Berlinski advokat je za list izjavio da je za sada malezijska kompanija kojoj je pripadao avion, porodicama žrtava isplatila pomoć od po 5.000 evra i obećala još po 50.000 evra.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here