Odrubljivanje glave nam je bilo “kul”

0

Uvek kada je američkim službama potreban ekspert u vezi s džihadistima, tada obično zazvoni telefon kod Mubina Šaika. Tako je u prilogu nemačke TV stanice N24 predstavljen ovaj kanadski državljanin koji je godinama i sam bio fanatični "Božji ratnik", ali je, kako je rekao nemačkom dopisniku iz SAD Štefanu Štroteu – uspeo da na vreme istupi.
Posle prvih kontakata sa talibanima, Šaik je dve godine živeo u Siriji i u to vreme je "na sve bio spreman". Za njega i njegove istomišljenike su snimci odrubljivanja glave žrtvama bili lep prizor: "Za islamiste je bilo važno da vide kako neprijatelj pati, da je ponižen i pobeđen. Islamisti ti daju identitet: nosiš bradu i crnu odeću i pripadaš državnoj grupi kao nekoj bandi."
– Mladi ljudi koji se sada priključuju Islamskoj državi (ID) namamljeni su romantičnom predstavom džihada, a onda moraju da čine stvari na koje nisu pripremljeni – objasnio je Šaik.
On se na vreme osvestio, kako je rekao, i danas radi kao doušnik kanadskih bezbednosnih službi, a u 2006. godini je sprečio jedan teroristički napad.
– Još uvek sam musliman i moja vera je postala snažnija otkako ne pripadam toj radikalnoj grupi – kaže on.
Bivši džihadista je za oružani obračun s terorističkom organizacijom Islamska država.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here