Youtube/San Francisco Chronicle
Foto: Ilustracija

Nezapamćeno obilna kiša koja je prošlog četvrtka i petka pogodila Novi Južni Vels, potpuno je odsekla od sveta zajednicu u dolini Megalong, na Plavim planinama.

Velika količina padavina pokrenula je klizište, koje je odnelo jedini put ka mestašcu Megalong, pa su policija i spasilačke ekipe helikopterima počeli da dostavljaju hranu i druge potrepštine za oko 200 stanovnika i gostiju koji su ostali tamo zaglavljeni.

U nedelju je policija počela i akciju evakuacije posetilaca, tako što su buldožeri krenuli da krče put kroz šumu koja se nalazi na privatnom posedu.

Nakon geotehničke procene ostataka razrušenog puta od strane Gradskog veća Plavih planina, počeli su radovi na preusmeravanju vode sa mesta koje je pogođeno odronima zemlje. Utvrđeno je da ako više vode dospe u ovu oblast može doći do daljih klizišta.

Lokalne vlasti trenutno istražuju opcije za stvaranje nove rute za asfaltni put do Megalonga, ali još nema naznaka kada bi nesmetan pristup ovom mestu mogao da se ponovo uspostavi.

Megalong je turističko mestašce u kojem postoje i velike sale za venčanja, kao i brojni vinogradi. Procenjuje se da će materijalna šteta za ugostitelje biti povelika, tim pre što su u nekim od objekata već imali zakazano po pet-šest venčanjna i drugih velikih proslava, koje će sada morati da budu otkazane.

Takođe, stotine turista je svkaog vikenda dolazilo u Megalong, pa finansijski gubici biti ogromni, procenjuju lokalni ugostitelji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here