Tanjug/Hina
Premijer Hrvatske Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je, povodom napisa u švedskim medijima da je on potencijalni kandidat za novog generalnog sekretara NATO, da mu se čini da su se švedski mediji zabunili.

Oni su mislili na (predsednika Zorana) Milanovića, budući da je snažno podržavao Švedsku oko ulaska u NATO, da i inače zastupa vrlo jasne prozapadne, transatlantske stavove i da ga jedva čekaju u sedištu NATO – poručio je Plenković posle Uskršnje mise.

Generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu 30. septembra ove godine ističe mandat i očekuje se da će ime njegovog naslednika biti poznato do samita NATO u litvanskoj prestonici Vilnjusu 11. i 12. jula.

Zapadni mediji poslednjih nedelja sve češće spekulišu o kandidatima za naslednika Stoltenberga, a u nagađanja su se upustila i dva švedska dnevna lista, socijaldemokratski “Aftonbladet” i konzervativni “Svenska Dagbladet”.

Oba lista spominju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kao ozbiljnog kandidata za novog generalnog sekretara NATO-a. “Aftonbladet” je pisao da se zemlje istočne i srednje Evrope već dugo osećaju zapostavljene u raspodeli ključnih dužnosti u Evropskoj uniji i NATO.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here