youtube.com/Nedeljnik Vreme

Hrvatska je 4. avgusta 1995. godine vojnim i policijskim snagama napala Republiku Srpsku Krajinu, teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, a tokom pogroma “Oluja” proterano je 250.000 Srba, ubijeno više od 1.800 lica i spaljeno oko 22.000 srpskih kuća.

Pogrom “Oluja” zvanično je trajao četiri dana, a završio se padom Republike Srpske Krajine i uspostavljanjem hrvatske kontrole nad tom teritorijom.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju, u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, okarakterisao je pogrom “Oluja” kao udruženi zločinački poduhvat, s ciljem trajnog i prisilnog proterivanja najvećeg dela Srba iz Republike Srpske Krajine.

Međutim, u drugostepenoj presudi takve tvrdnje su odbačene i hrvatski generali su oslobođeni svih optužbi, uz navode da u Krajini jesu počinjeni teški zločini nad Srbima.

Tribunal je utvrdio da su hrvatska vojska i specijalna policija počinile veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom, prvenstveno nakon oružanih napada.

Međunarodni sud pravde je u februaru 2015. godine odbacio međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, utvrdivši da su se tokom i posle “Oluje” dogodili zločini koji bi mogli biti elementi genocida, ali da “nije dokazana specifična genocidna namera”.

U Hrvatskoj se 5. avgust slavi kao “dan pobede i domovinske zahvalnosti”, dok je u Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust dan žalosti i sećanja na prognane i ubijene Srbe.

4 COMMENTS

  1. Zasto Srbi idu u Hrvatsku na more? Zasto Dodik ide na noge Milanovicu na Hvar? Sta se to sa Srbima desava? Mrze Zapad , a zive na Zapadu. Hrvatska ih etnicki ocistila, a idu Hrvatima na noge?

  2. Jedan problem je Oluja i progon srpskog stanovništva, a drugi problem je što ljudi ne mogu da se vrate, jer ko i poželi bude uhapšen zbog navodnog ratnog zločina i trune u zatvoru a kuća mu se spali ako već nije !!! Taj “uspešni” recept pokušavaju da primene i na Kosovu i Metohiji. Pitanje je šta će Srbija uraditi za svoj narod – i onaj kome je imovina ostala u Hrvatskoj i Srbe sa Kosova i Metohije kojima se imovina otima sada, a oni se podmuklo proteruju !!! Strpljenje je na izmaku !!!

  3. Zasto je Srbija priznala tu gonozidnu drzavu. Zasto nasi politicari samo gube i rade protiv nas ?!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here