Ombudsmanka EU pokrenula istragu o Euleks-u

0

Ombudsmanka EU pokrenula istragu o Euleks-u
 

Ukazujući na izveštaje koje su o korupciji u EU misiji vladavine prava na Kosovu objavili mediji i koje je obelodanila tužiteljka Euleksa Marija Bamije, javna poverenica EU je saopštila da "postoje sumnje u to da li Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), odnosno Euleks, na pravi način, valjano istražuju navode o teškim narušavanjima pravila, na koje je ukazala tužiteljka Euleksa(Bamije)".

 

Služba ombudsmana EU ima 90 stručnjaka i zvaničnika, čija mišljenja i nalazi nemaju pravnu snagu, ali oni imaju pravo na istragu svih navoda o lošem rukovođenju u institucijama EU.

Ombudsmanka EU, Irkinja O’Rejli, bivša novinarka nagrađivana za nezavisno novinarstvo, bila je ombudsmanka Irske od 2003. do 2013. godine.

 

Euleks ima hiljadu i šesto sudija, tužilaca i policajaca, a godišnji budžet Misije EU za vladavinu prava na Kosovu je 111 miliona evra.

O’Rejli je o tome pismeno izvestila u zvaničniku EEAS za Euleks Patriku Čajldu, objavljeno je danas na briselskom portalu Euobserver.

 

Ombudsmanka EU je u poruci Čajldu predočila da je, u vezi z istragom pokrenutom unutar Euleksa još u decembru 2013, "EEAS/Euleks uporno odbijao da dostavi bilo kakvu informaciju o tačnim ciljevima i opsegu te istrage, kao i o tome šta je utvrđeno".

 

Tužiteljka Bamije koja je sada "privremeno smenjena s dužnosti" u Euleksu, izjavila je da je tvrdnja o internoj istrazi od decembra 2013. "čista laž" i dosije od 40 strana o toj aferi je još u septembru dostavila i službi ombudsmana EU, kao i Uredu EU za suzbijanje pronevera OLAF.

 

O’Rejli je dodala da je mandat koji je visoka predstavnica EU Federika Mogerini dala za "nezavisnu istragu" francuskom pravniku Žan-Pol Žakeu, toliko ograničen da ona, u svojstvu ombudsmana EU, smatra da je nužno da sama utvrdi nalaze o teškim optužbama za korupciju i kršenje pravila u Euleksu.

 

Žan-Pol Žake je ranije bio direktor pravne službe u Savetu ministara EU.

 

O’Rejli je od zaduženog za Euleks Čajlda zatražila da joj dostavi sva dokumenta o toj aferi, ističući da će biti potpuno zaštićeni svi podaci označeni kao poverljivi.

 

EU je prošle nedelje zatražila od UN da skine imunitet jednom osumnjičenom za korupciju u Euleksu, sudiji Frančesku Floritu, za koga je navedeno da je dobio mito od 300 hiljada evra da bi izdejstvovao da se iz zatvora oslobode neki kriminalci osuđeni na višegodišnju robiju.

 

1. Euleks bušan kao švajcarski sir

2. "Vrh Euleksa pokušao da zataška istragu"

3. Bahati Euleks i nemoćni građani

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here