Ona je šokirala svet: Imam 12 godina i udajem se

0

Teina "udaja" izazvala je burne reakcije

Svakog dana u svetu čak 39.000 devojčica prisilno se udaje, u većini slučajeva za mnogo starije muškarce, a iza tog užasnog (ne)dela uglavnom stoje roditelji.

 

Najava udaje ovog deteta za 37-godišnjeg muškarca izazvala je burne reakcije javnosti, a mnogi čitaoci prijavili su slučaj centrima za socijalni rad i policiji da bi sprečili venčanja 12-godišnje devojčice i 25 godina starijeg muškarca.

 

Slučaj je kulminirao kada se ispostavilo da se radi o kampanji: aktivisti su na ovaj šokantan način skrenuli pažnju domaće i svetske javnosti, ali i odgovornih institucija, na problem prisilne udaje devojčica, koja je u nekim kulturama i dalje svakodnevna praksa.

 

“Verujemo da je provokacija moćan alat da se prikaže stvarnost. A stvarnost je, zapravo, provokativna. Nadamo se da će kampanja podići svest javnosti u vezi s problemom dečjih brakova”, izjavili su autori kampanje za Independent, a prenosi Index.hr.

 

 

Datum "venčanja" 12-godišnje Norvežanke Tee i 37-godišnjaka, koje se može pratiti i preko stranice kampanje na Fejsbuku simbolično je zakazan na Međunarodni dan devojčica, koji se obeležava 11. oktobra.

 

“Ovo je problem koji se tiče svih nas”, poručuju autori kampanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here