pixabay.com
Američki avioni F-35

Krimski zvaničnici ocenjuju da Kijev igra opasnu igru nudeći NATO-u da koristi vazdušni prostor Krima za svoje operacije, jer je Krim ruska teritorija, a poziv alijansi je direktni poziv na rat.

Ruski analitičari to vide kao otvorenu, zlonamernu i podmuklu provokaciju i uvereni su da će takve ideje ukrajinskih zvaničnika ostati na nivou deklarativnih izjava, inače bi to moglo dovesti do ozbiljne konfrontacije NATO-a i Rusije u regionu Krima, piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

– Ovo nije toliko vojna tema koliko je politička. Pitanje je kuda vodi ovaj ukrajinski predlog? Nije najjasnije šta predlažu – da li predlažu invaziju na vazdušni prostor Ruske Federacije?! Podsetiću, Krim je Ruska Federacija, pa je pitanje i kako uopšte mogu da predlažu da se izvode bilo kakve vazdušne operacije u vazdušnom prostoru Ruske Federacije?! Ovo je poziv na rat! Kada bi to toga došlo, to bi značilo kršenje državne granice, a Rusija bi u tom slučaju bila primorana da upotrebi protivvazdušne raketne sisteme ili da podigne lovce-presretače stacionirane na Krimu – kaže ruski vojni ekspert Mihail Hodarjenok.

Krim čuvaju raketni sistemi

Ministar za infrastrukturu Ukrajine Vladislav Kriklij je tokom sastanka sa zamenikom generalnog sekretara NATO-a za odbrambenu politiku i planiranje Patrikom Ternerom predložio Severoatlanskoj alijansi da koristi vazdušni prostor u Simferopoljskom regionu za vazdušne operacije NATO-a, konkretno za transport trupa, opreme, tereta i slično i izrazio je nadu na podršku NATO-a u praćenju vazdušne situacije duž ruske granice.

Hodarjenok ističe da je ruski Krim dobro zaštićen sa svih strana – sa kopna, mora i vazduha i da je ruska armija spremna da odgovori na svaku pretnju.

– Na Krimu je raspoređena grupa snaga i sredstava Rusije, što garantuje rešavanje svih zadataka i odbijanje svih pretnji sa kojima se suočavamo. Ovo se odnosi i na kopnene snage, i na mornaricu i vazduhoplovne snage. Konkretno, Vazdušno-kosmičke snage tamo imaju nekoliko vazduhoplovnih pukova i raspoređena su dva puka protivvazdušnih raketnih sistema S-400. Krimski most je pokriven sistemom protivvazdušne odbrane kratkog dometa. Dakle, nijedan pokušaj narušavanja ruske državne granice u vazdušnom prostoru neće proći bez posledica – ističe ekspert.

Hodarjenok napominje da su na Krimu takođe raspoređeni obalski raketni sistemi, koji vrlo efikasno mogu da pogode sve ciljeve na vodi.

Crnomorska flota i avijacija – garanti bezbednosti

Ambasada Rusije u Vašingtonu pozvala je američku vojsku da prestane da traži izgovore i opravdanja za svoje prisustvo u Crnom moru.

Diplomate su sugerisale da je američka Šesta flota “nestrpljiva da pronađe neprijatelja u Crnom moru” i da očajnički traži izgovor za povećanje svog prisustva u regionu – sada otvoreno, pod maskom vojnih vežbi, ističući da za mir i bezbednost Crnog mora nije potrebno strano mešanje.

Hodarjenok ističe da ruska Crnomorska flota stacionirana u Sevastopolju i drugim vojno-morskim bazama Crnog mora garantuje bezbednost tog regiona. On je takođe skrenuo pažnju i na pogrešnu terminologiju koju mediji i eksperti često koriste kada izveštavaju o dešavanjima u crnomorskom regionu.

– Često imamo situaciju da NATO avioni vrše izviđačke letove i svaki put kada se digne ruski lovac pogrešno se koristi termin “presretanje”. Kažu: “ruski lovac je presreo NATO avion iznad Crnog mora”, a u stvari to nije presretanje. Presretanje je kada ili oborite avion ili ga prisilite da sleti na vaš aerodrom, a kada se avion podiže, leti paralelno sa avionom američkog Ratnog vazduhoplovstva ili drugih zemalja NATO-a i prati ga do trenutka skretanja na državnoj granici, time se samo šalje poruka: “Momci, mi vas pratimo, nećemo vam dozvoliti narušavanje državne granice Ruske Federacije u vazdušnom prostoru, a u slučaju bilo kakvih neprijateljskih radnji sa vaše strane, preduzećemo adekvatne mere i akcije” – objasnio je Hodarjenok.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here