EPA-EFE

Kompanija Valisure, onlajn farmaceutska kuća, poznata i po testiranju medicinskih i drugih proizvoda, objavila je nedavno da su se obratili Američkoj upravi za hranu i lekove (FDA) i zatražili da se povuče 40 serija krema za sunčanje i preparata za negu posle sunčanja jer je u njima pronađena velika količina hemikalije benzen.

Kompanija, po čijem je predlogu FDA ranije povukla određena dezinfekciona sredstva i lekove za gorušicu, testirala je 294 serije iz 69 kompanija i pronašla benzen u 27 odsto njih. Između ostalog, benzen je pronađen u preparatima brendova Neutrogena i Banana Boat. Pritom, neke pošiljke su imale i tri puta više od dozvoljene količine benzena koju je propisala FDA, pišu na sajtu WebMD.

Kako navodi sajt Health.com, najveći nivo benzena – 6.26 ppm – pronađen je seriji Neutrogeninog preparata Ultra Sheer Weightless Sunscreen Spray, SPF 100. Druge dve serije iste kreme za sunčanje, s faktorom 70, sadržale su 5,96 i 5,76 ppm ove hemikalije. Drugi po redu preparat sa najviše benzena bio je Sun Bum’s Cool Down Gel, sa 5,33 ppm.

Problem je u tome što dugoročno izlaganje benzenu izaziva rak kod ljudi, pišu na sajtu NationalCancerInstitute.

– Ovo je vrlo zabrinjavajuće, pre svega, jer su brojne studije FDA pokazale da sastojci krema za sunčanje prodiru kroz kožu i završavaju u krvi u velikim količinama – kaže Dejvid Lajt, direktor kompanije Valisure.

FDA sada traga za dodatnim informacijama o eventualnim rizicima čestih sastojaka krema za sunčanje.

– Ne postoji bezbedan nivo benzena koji krema za sunčanje može da sadrži – kaže doktor Kristofer Bjunik, profesor dermatologije sa Univerziteta Jejl, koji je ujedno i potpisnik peticije kompanije Valisure.

Kako kaže doktor, i najmanja količina benzena u kremama za sunčanje je neprihvatljiva jer se one nanose više puta u toku dana leti i prekrivaju veliki deo kože.

A dok se stigne još informacija o bezbednosti sastojaka krema za sunčanje, kako se zaštititi od sunca i ujedno preduprediti rak kože?

Hlad

Sunce je najjače između 10 i 14 sati i u tom periodu leti ne treba ići na sunce. Ako ste napolju, budite u hladu. Na moru u to doba dana gledajte da se sklonite s plaže. I ako ste pod suncobranom sunčevi UV zraci se svakako odbijaju od pesak, pa vas hlad neće mnogo zaštititi.

Odeća

Na jakom suncu nosite šešir sa širim obodom i naočare za sunce, najbolje one sa UV zaštitom. Dobra ideja je i odeća od laganih prirodnih tanjih materijala s nogavicama i dugim rukavima.

Kreme za sunčanje

Iz kompanije Valisure ističu da je važno znati da ne sadrže sve kreme za sunčanje benzen.

“Proizvodi koji ga ne sadrže su dostupni i treba ih i dalje koristiti jer oni jesu važna zaštita od potencijalno opasnog sunčevog zračenja.”

I dok se čekaju nove informacije, i iz FDA ističu da su ove kreme vrlo važna mera prevencije protiv opasnih kancera kože, posebno melanoma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here