“Opasno balansiranje na ivici rata”

0

Večita borba za nadmoć: Vladmir Putin i Barak Obama
 

Incident koji se dogodio na 80 kilometara od švedskog grada Malmea po prvi put je otkriven u izveštaju Evropske mreže liderstva.

U dokumentu pod nazivom “Opasno balansiranje na rubu rata” neprofitna organizacija sa sedištem u Londonu skrenula je pažnju na seriju “krajnje uznemirujućih” incidenata od početka krize u Ukrajini. Izveštaj je objavljen dva dana nakon što je bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov upozorio da su “svetske sile dovele svet na ivicu novog Hladnog rata”.

 

– Glave zapadnih vođa ispunjene su euforijom i trijumfalizmom. Koristeći trenutnu slabost Rusije, uspostavili su dominaciju nad svetom, umesto da izgrade nove mehanizme i institucije evropske bezbednosti – rekao je Gorbačov na obeležavanju godišnjice pada Berlinskog zida.

Vojni susreti Rusije i Zapada u proteklih osam meseci odigravali su se uglavnom oko Baltičkog i Crnog mora, ali i duž granice SAD i Kanade.

 

Gorbačov: Svetske sile dovele svet na ivicu Hladnog rata

– Ovo ne mora da znači da Rusi pokušavaju da započnu rat, ali sama mogućnost eskalacije, makar i nenamerne, predstavlja veoma ozbiljnu krizu u Evropi – kažu autori izveštaja Tomas Frir, Lukas Kulesa i Ijan Kirns, koji pozivaju obe strane da poboljšaju međusobnu komunikaciju i transparentnost.

S obzirom na brojna kršenja vazdušnog prostora, bliske susrete na moru i druga kritična dešavanja, britanski general Džon Mekol smatra da je novi Hladni rat samo pitanje vremena.

– Potencijal za eskalaciju je jasan. Nije pitanje da li će do sukoba doći, nego kada – rekao je bivši zamenik vrhovnog komandanta za evropske operacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here