pixabay.com

Nedopustivo je ćutanje srpskih kadrova u Tužilaštvu BiH i Visokom sudskom i tužilačkom veću BiH (VSTV) nakon pokretanja istrage Tužilaštva protiv nekoliko osoba iz Republike Srpske zbog sumnje da su “izvršili napad na ustavni poredak” BiH, ocenjuje dr Milan Blagojević, profesor ustavnog prava iz Banjaluke.

Tužilaštvo BiH ovu naredbu donelo je 13. decembra pošto je Narodna skupština Republike Srpske usvojila odluku o vraćanju ključnih nadležnosti sa zajedničkog, na nivo svog entiteta: državnog pravosuđa, indirektnih poreza, sigurnosti i odbrane i formiranje entitetskih agencija.

– Upravo srpski kadrovi u Tužilaštvu BiH i VSTS BiH trebalo bi da dignu svoj profesionalni glas i ukažu bošnjačkim kolegama, koji su najpre kao pojedinci privatno tražili pokretanje istrage, da Narodna skupština RS nijednim slovom nije napala ustavni poredak BiH. Zabrinjava me to njihovo ćutanje, jer je reč o vitalnim interesima Srpske – ističe za Vesti dr Milan Blagojević.

Ovaj profesor ustavnog prava tvrdi da krivično delo “napad na ustavni poredak” iz člana 156. Krivičnog zakona BiH može da se učini isključivo upotrebom fizičke sile ili pretnjom da će biti upotrebljena fizička sila.

– Ništa od toga nema ni u jednoj jedinoj odluci Narodne skupštine RS. Odluka i papir parlamenta nisu sila, a kamoli fizička sila ili pretnja upotrebe fizičke sile. Upravo postojeći ustavni poredak BiH ne zabranjuje entitetu da se jednostrano povuče iz bilo kog ranijeg sporazuma o prenosu nadležnosti. Nijednom, ali doslovno nijednom odredbom Ustava BiH to pravo nije zabranjeno entitetu, niti mu je korišćenje tog prava uslovljeno saglasnošću drugog entiteta, a ni saglasnošću institucija BiH. Prema tome, ne može biti bilo koje krivično delo, a kamoli napad na ustavni poredak, to što se entitet koristi svojim ustavnim pravom, s obzirom na to da mu ne zabranjuje Ustav BiH nijednom svojom odredbom. Zato je očito da Tužilaštvo BiH zloupotrebljava svoju poziciju vodeći ovu istragu i to na štetu Srpske. Samo ovaj put će to biti konačno, jer posle ovoga mi se nećemo oporaviti, niko od naših neće više smeti ni da pisne, a to i jeste cilj da se na osnovu zloupotrebe funkcije Tužilaštvo BiH priključi razaranju Srpske, a da se to zatim nastavi i preko Ustavnog suda BiH otimanjem njene imovine i nadležnosti – ističe dr Blagojević.

I dok srpski tužioci i sudije u zajedničkim pravosudnim institucijama ćute, Nenad Nešić, predsednik Demokratskog narodnog saveza, trebalo bi u utorak da se pojavi u Tužilaštvu BiH u Sarajevu gde je pozvan “kao svedok zbog napada na ustavni poredak BiH”.

Nešić je rekao da će se odazvati pravosudnim organima.

– Na žalost, ovo je više politički nego pravosudni postupak. Odbrana Republike Srpske ne može biti napad na ustavni poredak, moje svedočenje će uvek biti u korist Republike Srpske i istine – kazao je Nešić.

Bosna “nakrivo nasađena”

Čelnici Republike Srpske poručuju da odlukom o vraćanju nadležnosti nisu prekršili Ustav BiH.

Željka Cvijanović, predsednica RS je rekla da nema informaciju šta radi Tužilaštvo BiH, ali ima informacije šta rade institucije Republike Srpske i ima informacije šta piše u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao i ozbiljna saznanja da niko u RS šta god da je radio u Skupštini nije prekršio Ustav, niti se ponašao neustavno.

Srpski član Predsedništva BiH ocenio je da je BiH “nakrivo nasađena zemlja”, u kojoj je moguće da oni koji se zalažu za Ustav budu tuženi za urušavanje ustavnog poretka.

Sve zbog vraćanja nadležnosti

Spekuliše se da se istraga zbog “napada na ustavni poredak” vodi protiv predlagača, ali i svih onih koji su u Narodnoj skupštini RS podržali vraćanje nadležnosti.

Dan posle Nešića u Tužilaštvo BiH će i Branislav Borenović, predsednik Partije demokratskog progresa.

– Dobio sam poziv za sredu ujutro, mislim da je tema jedna od posebnih sednica i određeni politički stavovi, ne vidim razlog da je nešto drugo – objasnio je Branislav Borenović.