Opasnost u Sremu prolazi za tri dana

0

Odbrambeni nasip na Savi u Sremskoj Mitrovici
 

Štab je nakon današnjeg sastanka saopštio da se u utorak očekuje zatvaranje proboja nasipa u Rajevom selu u Hrvatskoj, čime će biti potpuno zaustavljen priliv vode u Srbiju.

 

Navodi se da je nivo Save na ušću Bosuta niži od odbrambenih linija, te da su tako naselja uspešno zaštićena. Dok opasnost potpuno ne prođe štab će angažovati osmatračku službu na prvoj liniji odbrane.

 

Očekuje se i da će u narednih 48 sati voda iz Bosuta početi da se preko ustave uliva u Savu čime će se smanjiti njen nivo i opasnost od izlivanja u Višnjićevo i Morović.

 

Štab je naveo da su sva naseljena mesta zaštićena nasipima do maksimalne kote odbrane, a da je za zaštitu sela Sremska Rača, Bosut, Višnjićevo i Morović za 48 sati izgrađeno više od 40 kilometara privremenih nasipa.

 

Kako se navodi, u odbrani je upotrebljeno oko milion i po džakova sa peskom, angažovano je kompletno ljudstvo i mehanizacija vodoprivrede sa oko 1.200 stručnih ljudi i 400 jedinica teške mehanizacije.

 

"Još 70 centimetara do izlaska iz krize“

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da je prema merenjima vodostaja reka potrebno da nivo Save opadne oko 70 centimetara kako bi se Bosut u nju počeo ulivati što bi bio put za izlazak iz krizne situacije.

U ovom trenutku vodostaj na Savi je 735 centimetara, na Bosutu 699 centimetara, a Pokrajinski štab za vanredne situacije očekuje da će opasnost proći u naredna tri dana.

"Najvažnije je da su spaseni ljudski životi i na vreme evakuisani stanovnici u ugroženim mestima", izjavio je Pajtić prilikom posete Sremskoj Mitrovici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here