pixabay.com
Ilustracija

Prvi operator električne energije u Austriji prijavio je stečaj zbog dramatičnog rasta cene struje. Radi se o kompaniji MCStrom GmbH iz Graca koja je snabdevala svoje potrošače strujom iz austrijske proizvodnje.

“Mi smo angažovana kompanija iz Austrije sa ciljem da potrošačima ponudimo razumne cene struje. Sa našim partnerima možemo snabdevati građane širom Austrije i na sva pitanja dati odgovor u ličnom razgovoru”, stoji na sajtu kompanije.

McStrom je isporučivao struju proizvedenu u Austriji domaćinstvima, malim, srednjim i većim preduzećima, ali i opštinama.

“Struju smo kupovali od velike energetske kompanije u pokrajini Tirol i imali smo sa njima sporazum o isporučivanju struje. Pošto je proteklih meseci došlo do eksplozije cene na tržištu, utrostručenju, preduzeće je imalo velike probleme sa likvidnošću”, ističe kompanija. Sada je otvoreno pitanje koliko će potrošača pogoditi stečaj ove kompanije.

Dugovanja

Kompanija McStrom, osnovana 2015. godine, postala je nesolventna u periodu pandemije, a dug u iznosu od 4,33 miliona evra nije mogla da pokrije.

Više izbeglih

Broj izbeglica u Austriji je prošle godine porastao za 160 odsto, ali je znatno veći i broj uhvaćenih krijumčara ljudi . Samo prošle godine uhapšen je 571 krijumčar. Trećina osumnjičenih uhvaćena je u pokrajini Burgenland, to jest na granici sa Mađarskom.