Specijalna bolnica "Merkur"
Spojili lečenje i uživanje: Aktuelni su paketi Postkovid rehabilitacije u SB Merkur

Ušuškana u centralnoj Srbiji, Vrnjačka Banja mnogima je poznata kao kraljica banjskog turizma zbog obilja lekovite vode, a čuli su i za Gočka, vrapca sa šajkačom i u opancima, koji šeretski dočekuje svakog njenog gosta. Malo je, međutim, onih koji znaju za najnoviju banjsku atrakciju – Vrnjačke terme i, posebno bitno u današnje vreme, program rehabilitacije od COVID-19.

Vrnjačka Bawa započela je svoj razvitak dvadesetih godina prošlog veka, kada je dobila prvi sanatorijum “Sveti Đorđe”. Poslednjih 70 godina, banjsko lečenje obavlja se u Specijalnoj bolnici Merkur.

Moć lekovite vode

Ukratko – sve što ovo mesto čini banjom nalazi se u Merkuru, u srcu Vrnjačke Banje gde se dobijaju mir i opuštanje uz kontrolu zdravlja. U svim Merkurovim procedurama koristi se lokalna termomineralna voda, jedinstvena zbog temperature 36,5 C i mineralnog sastava zbog čega je porede sa vodom Karlovih Vari. Banjsko lečenje bazirano na tretmanima
mineralnom vodom (pijenje, kupanje u kadama, inhalacije, vaginalno orošavanje i klizme) sprovodi se samo u Merkuru. Jedinstven je i tretman peloidom, lekovitim mineralnim blatom izraženog terapijskog dejstva u zdravstvene, ali i kozmetičke svrhe.

Nakon boravka u Merkuru, najbolje efekte na zdravstveno stanje imaće osobe obolele od dijabetesa, gastro-enteroloških oboljenja i oboljenja koštanozglobnog sistema.

– Paketi post-kovid rehabilitacije su namenjeni onima koji i posle preležane bolesti
imaju izvesne simptome (umor, bol u zglobovima, mišićima, otežano disanje, prekomerna
kilža). Merkurovi lekari iskoristili su svoje iskustvo u radu sa kovid-pacijentima, raspoloživu dijagnostiku, prirodni faktor i veliki multidisciplinarni tim za sprovđenje programa koji otklanja posledice korona virusa i pomaže ljudima da se vrate u radnu i fizičku aktivnost – ističe Bojana Beljić, PR SB Merkur, gde “brišu granice između lečenja i uživanja”.

Ona dodaje da je Merkur savršeno mesto i za odmor zbog spa-centra Rimski izvor, sa bazenima sa toplom mineralnom vodom i raznovrsnim sadržajima, od klasičnih relaks i terapeutskih masaža do antiejdžing tretmana i programa preoblikovanja tela.

– Iako se Vrnjačka Banja razvila u destinaciju sa brojnim zabavnim, kulturnim i sportskim događajima, i dalje su srž boravka u njoj vrhunska medicina, tretmani i kupanje u mineralnoj vodi! Posetiti Vrnjačku Banju, a ne osetiti pravu banjsku uslugu, nalik je propuštenoj šansi – tvrdi Bojana te napominje da su njihove usluge medicine, velnesa i estetike dostupne svim gostima Banje bez obzira na to gde su smešteni.

Adrenalinska stena

Osim za termalno zlato sa sedam izvora, mnogi su čuli za vrnjački prelepi, centralni
park sa neobičnim drvećem. U predivnom zelenilu lešnika i borova, cvetnim aranžmanima
i prijatnom žuboru Vrnjačke reke možete uživati šetnjom ili vožnjom otvorenim vozićem.
Dve strane reke povezane su sa dvadesetak mostova, među kojima su Ljubavni na kojem se i mladi i stari zaklinju na večnu ljubav, Most matematike sa tablom na kojoj je formula zlatnog preseka, Filmski “Ko to tamo peva” i Daljinar s udaljenošću do nekih svetskih metropola.

Novina i veliki hit u Banji i okolini su Vrnjačke terme. Vodeno carstvo ima osam bazena
sa termalno-mineralnom vodom (32-36 stepeni) i četiri tobogana, moderan velnes i spa-program (sauna, slana soba, parno kupatilo, tepidarijum, sobe za masažu) i igraonicu za najmlađe. Gosti avanturističkog duha, sportske porive mogu da zadovolje na obližnjoj planini Goč, a oduševiće ih vest da Vrnjačka Banja ima veštačku stenu za penjanje.

– Postavkom sa tri vertikalna zida za penjanje, predstavlja jednu od najboljih veštačkih stena na Balkanu. Za sve koji žele da otkriju svoje vertikalne limite, Vrnjačka Banja vas očekuje – kažu u TO VB.

Za “umetnike u duši” tu su letnja pozornica “Danilo Bata Stojković” i Zamak Belimarković, stecišta umetničkih događaja u vrhunskom ambijentu, kao i vrnjački bioskop i biblioteka “Dr Dušan Radić”. U neposrednoj blizini nalaze se pravoslavne svetinje (manastir Žiča iz 1210, ženski manastir Ljubostinja iz 1405, Studenica iz 1196, Sveta Petka s Jerininim gradom) i srednjovekovna utvrđenja: Maglič, Koznik, Ras, Brvenik, Jelac.

Zavičajni muzej sa bogatom zbirkom u zamku Belimarković

Kako stići?

Koordinate: 43°37’25”
SGŠ, 20°53’37” IG
Vrnjačka Banja – aerodromi:
Beograd 195 km,
Niš 109km
Vrnjačka Banja – Goč 15,5 km,
manastiri: Žiča 30 km, Studenica 80 km, Sveta Petka 11 km, Ljubostinja 10 km

Medicinski tim sastoji se od 40 lekara specijalista i supspecijalista

Nacionalni edukativni centar

Merkur je 2008. postao prvi Nacionalni edukativni centar za obolele od šećerne bolesti na insulinskoj terapiji i ujedno prva ustanova takvog tipa u ovom delu Evrope. U sklopu Merkura nalaze se brojni moderno opremljeni specijalistički kabineti, blok za fizikalnu terapiju sa stručnim timom kao i vrhunski opremljenu laboratoriju koja omogućava određivanje svih biohemijskih i mikrobiloških analiza, u skladu sa svetskim standardima.

Osim terapija, u Merkuru imaju razne bjuti i antiejdžing programe

Duh Japana

Japanski vrt, duh Japana u srcu Vrnjačke Banje, jedan je od najmlađih simbola grada (2011. napravljen). Prošetajte popločanom stazom do jezerceta u koji se voda sliva iz kaskadnih vodopada. Preko puta ovog vrta je još jedna atrakcija, lavirint – park formiran od 440 čempresa. Dužina “hodnika” je 1,1 kilometar, a visina zidova od žive ograde oko dva metra. Ima nekoliko ćorsokaka te ne čudi što se tamo svako izgubi na kratko.

Još je lepše izbliza

Bajkovito Selište

Veštačko jezero Selište, prelepog izgleda i netaknute prirode, nalazi se na Goču. Potoci i rečice, bistra voda i šuma, koja okružuje jezero, daju pravu bajkovitu sliku usred Srbije. Oko jezera su staze za šetanje, a zabranjeno je da se radi sve što bi moglo da ugrozi čistoću vode kojom se snabdeva Vrnjačka Banja.

Filmski most “Ko to tamo peva”

Filmski i ljubavni mostovi

Na čuvenom Mostu ljubavi zaljubljeni parovi kače katance sa svojim imenima kako bi zauvek sačuvali svoju ljubav nakon bacanja ključa u reku. Za njega se vezuje zanimljiva priča o Nadi i Relji, koju će vam meštani rado prepričati. Tu je i Filmski most zanimljivog imena.

– Most “Ko to tamo peva” je izgrađen u čast velikana jugoslovenskog i srpskog glumišta. Budite deo filmske istorije, idite na most, čija je ograda ukrašena motivima iz filma čije ime nosi. Neka vas ne iznenadi ako vam tamo padne na pamet replika iz kultnog filma: “Ja bih autobus proterao ovuda” – kažu u TO VB.

Izvor Jezero

Lečili se i Kelti

Od vrnjačkih termalnih izvora: Topla Voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Beli izvor, Borjak i Vrnjačko vrelo, prva četiri su lekovita i koriste se za balneološku terapiju, dok se sa dva vode flaširaju kao stone mineralne. Priča se da su ove izvore koristili Kelti, a sigurno je da suStari Rimljani znali za blagodeti voda te su, nakon osvajanja Balkana, dolazili u Banju na lečenje. Dokaz je Rimski izvor, otkriven 1924, u čijoj blizini su nađene kovanice sa rimskim imperatorima.

Vodeno carstvo u Termama

Akva park

Terme raspolažu sa pet unutrašnjih bazena (za rekreaciju, plivanje, sa masažerima, toboganima, dečji) i tri spoljašnja (toboganski, relaksacioni, plivački).

Veseljak u nošnji

Veseli dživdžan

Ne propustite priliku da se na šetalištu upoznate sa uvek nasmejanim Gočkom, koji je ime dobio po planini Goč. Simpatični vrabac je nastao kao simbol i maskota Igara bez granica, koje su u Vrnjačkoj Banji održane 1990. Shodno tome, na sebi je imao elemente srpske nošnje – šajkaču i opanke. Postavljen je da namigujući pozdravlja učesnike takmičenja, a ostao je da na istom mestu dočekuje posetioce Banje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here