Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da uvođenje ograničenja cena na ruski gas i zajednička kupovina energenata u Evropi nije u interesu Budimpešte i da bi na taj način bili poništeno gasni sporazumi sa Moskvom.

Mađarska i druge zemlje ne podržavaju te mere, rekao je Orban.

– Zajednička kupovina energenata nije u našem interesu, kao ni uvođenje ograničenja cena, jer bi anuliralo naše sporazume sa Rusijom na osnovu kojih se Mađarskoj isporučuje gas i Mađarska bi ostala bez snabdevanja energentima – rekao je mađarski premijer.

Prema njegovim rečima, postoje dobre šanse da se tokom samita EU izbori za mađarske nacionalne interese jer, kako je rekao, “ima i drugih koji misle kao i mi”.

Evropska komisija je u utorak predložila novi paket mera s ciljem da se smanje cene gasa. Između ostalog, nove mere predviđaju zajedničku kupovinu 13,5 milijardi kubnih metara gasa kako bi se popunila skladišta gasa za zimu 2023-2024. godine i druge.

Nove mere treba da usaglase zemlje Unije. Samit lidera EU počeo je danas i nastavlja se sutra.

2 COMMENTS

  1. Orban odvazno i s pravom zastupa interese svoje zemlje protiv diktata iz Brisela,
    a i drugi iz EU bi trebali slijediti njegov primjer, kako ne bi postali zrtve energetske
    krize koja prijeti, a vec se uveliko i osjeca, citavoj Evropi, pa i mnogo sire.

  2. Napravio, evropskim parama prugu do svog sela , kao i stadion u svom selu….najobicniji madjarski sovinista, koji ce sutra staviti drugu kapu – samo da bi ost’o na vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here