Tanjug
Slavimo slobodu: Emir Kusturica i Aleksandar Vučić

Širom Srbije obeležen je Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak u Orašcu i na isti datum 1835. godine koji je u istoriji ostao zapamćen po prvom Ustavu. Tim povodom, predsednik republike Aleksandar Vučić uručio je na svečanoj ceremoniji odlikovanja zaslužnim pojedincima i organizacijama iz matice i sveta, s porukom da je Sretenje dan kada gledamo u budućnost i šta ćemo ostaviti svojoj deci.

Predsednik Vučić pozdravio je sve laureate nakon intonacije državne himne “Bože pravde” koju je otpevao Oliver Njego.

– Na današnji dan rađala se Srbija. Ovaj praznik daje energiju i našem narodu na Kosmetu, Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Istom rodu pripadamo i to niko ne može da nam oduzme. Imamo obavezu da kažemo hvala junacima našeg doba, da odamo počast ovoj zemlji, ljudima u njoj i našoj budućnosti, kao i strancima koji su uz nas – kazao je predsednik.

Vučić je rekao da najviše što neko može da uradi jeste da Srbiji da, a da ne traži ništa zauzvrat i žrtvuje se za nju.

– Dragi laureati hvala vam, vi ćete na svakom mestu biti primer dobre i pristojne Srbije. Vi ste dokazali ono što je Čerčil govorio: Da su velika dela jednostavna i da staju u nekoliko reči: sloboda, čast, milost, ljubav i nada – kazao je predsednik.

Živela Srbija!

On se posebno zahvalio lekarima koji su se svakoga dana borili protiv virusa, i ponovio da Srbija nikada neće zaboraviti one koji su dali živote u borbi sa pandemijom.

– Srećan praznik, živela Srbija! – bile su reči kojima je predsednik završio govor.

Obratili su se i pojedini dobitnici odlikovanja, pa je tako Dr Tatjana Adžić Vukičević rekla da borba sa virusom nije bila laka, zato što je ulog neprikosnoven i ima najveću cenu, a to su ljudski životi.

– Činjenica je da Srbija prednjači u imunizaciji stanovništva i nabavci svih mogućih vakcina. Zato kao lekar i građanin moram da izrazim zahvalnost za to – rekla je dr Adžić Vukičević.

Ambasadori čovečnosti

Proslavljeni violinista Stefan Milenković putem video-linka je rekao da je počastvovan Karađorđevom zvezdom i da umetnici moraju da shvate da su oni svojevrsni ambasadori čovečnosti. Odlikovana je i umetnica Marina Abramović, koja se takođe obratila putem video-linka.

– Ja sam rođena u Beogradu, i tu sam učinila svoje prve umetničke korake. Ova zlatna medalja za zasluge je veliki dokaz da moja država i Vi, predsedniče Vučiću stojite uz moj rad. Od srca vam hvala – rekla je Marina Abramović.

Antonijeviću Karađorđeva zvezda

Visoka odličja Srbije dobio je čitav niz obrazovnih i ustanova kulture i zaslužnih pojedinaca, poput Aleksandra Berčeka i Pere Zupca. Karađorđevom zvezde odlikovan je režiser filma “Dara iz Jasenovca” Predrag – Gaga Antonijević, kao i Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga, Bora Đorđević i slikar Milan – Cile Marinković. Medaljama su odlikovani i novinari, pripadnici BIA, policije i vojske, a posthumno i slavni scenarista Gordan Mihić.

Čestitke iz celog sveta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je povodom Dana državnosti čestitke predsednika SAD, Kine, Rusije, i brojnih drugih svetskih zvaničnika. Između ostalih, čestitali su: kralj Holandije Vilem-Aleksandar, kralj Španije Felipe Šesti, britanska kraljica Elizabeta Druga, kao i predsednici Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, Austrije Aleksander van der Belen i Grčke Katerina Sakelaropulu, Izraela Ruven Rivlin… Čestitku su uputili predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Plotuni s Kalemegdana

Povodom Dana državnosti pripadnici Gardijskog bataljona Vojske Srbije izvršili su počasnu paljbu sa Savskog platoa na Kalemegdanu ispaljivanjem deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa. Prisustvovali su zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković i komandant Garde general-major Milomir Todorović.

Naš kapital je sloboda

Odlikovan je i Emir Kusturica koji je podsetio da je na istom mestu primio i Avnojevu nagradu pre 30 godina.

– Uvek sam odličje zamišljao na uniformi ratnika, a ja sedeo na planini među medvedima, pa eto mi sada orden, i to najvažniji – rekao je Kusturica.

On je kao najveći moralni i kulturni kapital srpskog naroda naveo kosovski zavet i član 18. sretenjskog ustava, u kome piše da svaki rob koji stupi na srpsku zemlju postaje slobodan.

Heroje ne zaboravljamo

Sretenjska odličja je primilo i 63 medicinska radnika. Na žalost, još 15 njihovih kolega odlikovano je posthumno, jer su preminuli kao žrtve opakog virusa protiv koga su se borili spasavajući ljudske živote.

Posthumno su odlikovani i pilot Er Srbije Svetislav Vranić, koji je prevozio pomoć iz Kine i podlegao zarazi i njegov kolega Goran Veličković, kao i glumac Ivan Bekjarev, koji je takođe umro od posledica korona virusa.

Priznanje za spomenik Nemanji

Visoka odlikovanja dodeljena su i stranim državljanima. Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovan je potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov, koji je na Sretenje doleteo u Srbiju s porukom da će njegova zemlja isporučiti vakcine u dogovorenim količinama. Ordenom su počastvovani i Njegova svetost patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, bivši predsednik Grčke Prokopos Pavlopulos, kiparski šef diplomatije Nikos Hristodulidis, akademik Manana Popova… Sretenjskim ordenom prvog stepena odlikovan je akademik Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji.

Odlikovani su i kineski lekari kao i Pekinški institut koji su pomogli Srbiji u borbi sa virusom korona.

Medaljama su odlikovani i italijanski humanitarac i lekar Alesandro Nani Kosta, Srpska akademija u Kanadi, Roberd Hodel, Žan Pol Bled, i Džon Frotingham.

Karađorđe bi bio ponosan

U memorijalnom kompleksu u Orašcu na državnoj ceremoniji pomen Karađorđu Petroviću i ustanicima služio je vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom.

Venac na spomenik vođe Prvog ustanka položile su premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

– Naši preci bili bi ponosni kako se borimo svojim resursima i znanjem. Duh Sretenjske Srbije vodi nas i danas. Srbija je moderna i jaka država koja vrednuje svoju istoriju i tradiciju i brine o građanima, interesima i ekonomiji – istakla je premijerka Brnabić.

Predsednica RS Željka Cvijanović istakla je da je “naša dužnost da čuvamo ono što nas okuplja i što su prethodne generacije ostavile, da svako naredno okupljanje bude znak našeg jedinstva i zajedništva”.

Nikada pod jarmom tiranije

Svečano je bilo i u Kragujevcu, gradu u kojem je 15. februara 1835. godine donet prvi ustav, poznat kao Sretenjski. Ono što je započeo Karađorđe, dovršio je Knez Miloš, donošenjem najvišeg pravnog akta države.

U staroj skupštini, održana je svečana akademija.

– Sretenje nas obavezuje da nikada ne dozvolimo da naš narod pati pod jarmom bilo kakve tiranije – poručila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, uz poruku da svi zajedno imamo obavezu da negujemo slobodu i demokratiju kao temelje naše države.

U Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, venac na sarkofag vožda Karađorđa položila je ministarka Darija Kisić Tepavčević. Povodom Dana državnosti, izaslanik i generalni sekretar predsednika Republike Suzana Paunović položila je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Misija Srbije pri EU u Briselu ukazala je na važnost istorijskih osnova srpske države za njen današnji put ka članstvu u EU.

– Zahvaljujući hrabrosti i mudrosti naših predaka, danas ponosno hodamo ka budućnosti kao slobodna i nezavisna država na putu ka EU – poručila je Misija Republike Srbije.