Organizatori ZOI upozoreni na stazu smrti

0

Venecuelanski sankaš Verner Heger je u novembru prošle godine izgubio svest i imao potres mozga, pošto je izleteo sa staze tokom treninga. Posle te nesreće, kanadski i međunarodni sankaški savezi izmenili su masu pisama i poruka, pošto je Heger upozorio da staza nije bezbedna.

 

Gruzijski sankaš Nodar Kumaritašvili poginuo je na treningu uoči početka Olimpijade, kada je na treningu pri brzini od 145 kilometara na sat izleteo sa staze. Organizatori Igara pokušavaju da ubede javnost da je Kumaritašvili poginuo zbog greške koju je sam napravio, ali je gruzijski olimpijski komitet taj zaključak odbacio kao neozbiljan, a posebno deo koji se odnosi na nedostatak iskustva tragično stradalog sankaša.

 

Međutim, Heger je rekao da su organizatori odbacili zahteve takmičara iz nekoliko manjih država ѕa dodatnim treninzima na toj stazi. Dodatni problem predstavlja činjenica da je staza projektovana za brzine do 137 kilometara na čas. Ipak, takmičari bez problema probijaju tu granicu i brzina sanki dostiže 153 kilometra na čas.

 

Problemi za takmičare u bobu

 

Takmičari koji će na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru nastupiti u bobu složili su se sa ocenom sankaša da je staza u Visleru izuzetno teška.

Tokom prva dva dana treninga, najmanje 11 bob posada se prevrnulo na stazi zbog čega je učešće dvojice takmičara dovedeno u pitanje. 

 

Drugi trening na stazi preskočio je Švajcarac Bit Hefti, pošto se slupao na prvom treningu slupao. Heftiju, koji je iz bolnice pušten sa modricama po telu i glavi, kao i posekotinama na nogama, za nastup na trci biće potrebna dozvola lekara.

Australijanac Dankan Harvi završio je u bolnici pošto se posle udesa žalio na jak bol u leđima zbog čega su mu doktori zabranili da učestvuje na današnjem treningu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here