Marko Metlas Fudbal, Srbija
BEZ DLAKE NA JEZIKU: Milovan Đorić

Kad je fudbalska reprezentacija Srbije u fokusu, zna se u novinarskim krugovima, da je među najzahvalnijim sagovornicima bivši selektor našeg A tima, kao i mlađih selekcija, Milovan Đorić. Dugogodišnji prvi čovek naše trenerske organizacije nema problem da kaže ono što misli, ne uvija reči u oblande. Takođe, ne igra kojekakve igre sa predstavnicima “sedme sile” poput mnogih. Na prvi poziv se redovno javi, pa tako beše i sada pred odlučujuće okršaje nacionalnog tima u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, protiv Mađarske i Crne Gore.

– Na konferenciji u ponedeljak videli smo selektora Dragana Stojkovića sasvim drukčijeg nego pred prethodne utakmice – primećuje Đorić. – Traži agresivan tim, bodove… Mi, objektivno, sad igramo kvalifikacije. ovo su ključni dueli za nas. Sa Mađarima je meč za prvo mesto. Samo pobedom možemo da dođemo na tron. Drugačije je biti prvi ili drugi, jer si onda u drugom šeširu. Sigurno težak okršaj, pa i prvi susret sa njima je bio izjednačen. Neke smo greške napravili, zato smo izgubili.

Kiksevima u prethodnim dvobojima doprineli smo da i Crna Gora bude u igi za plasman na EP. U utorak ih gostimo na “Marakani”…

– Prvo Mađari… Sa Crnom Gorom igramo za drugo mesto i odlazak na EP. Nema lakih protivnika, ali je to ipak dosta lakša utakmica od ove u Budimpešti. Šteta što Vlahović nije tu. U redu, počeo bi Mitrović. Stojković je konačno shvatio da njih dvojica nisu za tandemsku igru. Bolje partije pružaju kad je jedan na terenu a drugi na klupi. Treba nam Vlahović, odlučio je utakmicu u Crnoj Gori. Bilo je neizvesno, njegov ulazak je prelomio.

Đorić veli da mu “nije jasna linija centralnih bekova”:

– Golman Milinković-Savić je stvarno najbolji, mada je i on protiv Mađara napravio grešku kod prvog gola. U defanzivi nemamo pravog “levaka”. Pavlović igra po spoljnoj strani. Ovamo ne znam ko će, verovatno Živković… Glavni centralni bek je Milenković. Gudelj mislim da je više za sredinu. Strahinja Eraković može da igra desnog beka, a Pavlović levo. Iz manevra se sa leve strane nametnuo Mladenović, očigledno je istisnuo Kostića. Meni se Kostić sviđa kao igrač, ali je Mladenović brži po levoj strani.

Da Tadić “eksplodira”

Čuveni trener smatra da je dobro što je Stojković približio Sergeja Milinković-Savića Mitroviću:

– Ta njegova igra na sredini terena je za mene, nekako, beznačajna. Nit’ je napred, nit’ je nazad. Sada je malo ofanzivniji. Ume da da i da namesti gol. Tu je i Tadić, taj trio mi je dobar. Očekujem, doduše, dosta više od Dušana, da konačno zaigra onako kako zna mada je i on u završnici karijere. Na ovakvim mečevima može da da znatno više nego što je je to bilo u poslednjim utakmicama.

Selektor je čvrsto obećao da će odvesti Srbiju na EURO.

– Grupa je po meri, najslabija od svih. Nema velikana. Za drugo mesto, kako već rekoh, igramo protiv Crne Gore u Beogradu. Ne smemo da ih potcenimo, ali ipak smo mi dosta kvalitetniji. Igrali su dobro protiv nas u Podgorici, međutim, Srbija je iskusnija i bolja. Dobro je da napravimo prvo rezultat u Mađarskoj.

Severne komšije nas jesu dobile u Beogradu, ali proverenog stratega nisu oduševile:

– Očekivao sam da su jači. Mi smo podbacili na toj utakmici.

Mir na Zlatiboru

Radom Stojkovića Đorić je, generalno, zadovoljan:

– Odveo nas je na Svetsko prvenstvo. Neka nas odvede i na EP i šta bismo hteli više.

Igrao je i Đorić kao selektor 3-5-2…

– U liniji centralnih bekova su bili Đukić, Krstajić i Mihajlović. Znali su da igraju, vrhunski skakači. Ja, međutim, nisam siguran da ovom timu odgovara taj sistem. Takvih fudbalera više nema na ovim prostorima.

Nasmešio se na molbu da prokomentariše višedecenijske navode da je “siva eminencija” srpskog fudbala:

– Dugo sam bio aktivan, a već 12 godina sam u penziji. U drugom vremenu je stvoreno to ime. Učestvovao sam u raznim izborima, od velike Jugoslavije do danas. Sada gledam samo reprezentaciju. Najviše vremena provodim na Zlatiboru, na morima širom sveta i na Crnogorskom primorju. Dolazim u Beograd samo da platim račune i da vidim prijatelje iz saveza. Išao sam po celom svetu da zaradim pare, da bih danas mogao da mirno živim i uživam.

Zadovoljan radom FSS

U dobro znanoj, još uvek svežoj rašomonijadi oko izbora u FSS, Đorić je jasno i glasno pružio podršku izabranom predsedniku Draganu Džajiću:

– Savez solidno funkcioniše, ima novca. Sve zavisi od rezultata A reprezentacije i ostalih selekcija. Prvi zadatak je da se plasiramo na EP, dugo godina tamo nismo bili. Još se uigrava novo rukovodstvo, imam poverenja u njih.

“Večiti” ne prave trenere

Mnogi skrušeno konstatuju da je trenerska struka u Srbiji urušena:

– Nešto se dešava. Uvek su vrhunske trenere izbacivali veliki klubovi, sad su i oni zastali. Zvezda odavno nije imala svog trenera, Partizan se vratio. Njima je otišao Stanojević koji sad ima problema u Turskoj. Bez konkurencije je bio najbolji na ovim prostorima. Najuspešniji su treneri koji vode prvo mlađe kategorije, pa dođu do prvog tima. Takvih je sad malo.

Na svadbi ćerke fudbalski krem

Đorić je pre nekoliko dana imao razlog za veliko slavlje. Njegova ćerka Milica udala se za svog izabranika Marka Jankovića, a svadbenom veselju u Borči prisustvovao je krem srpskog fudbala. Prisutni su bili predsednik FSS Dragan Džajić i selektor Dragan Stojković sa suprugama, počasni predsednik saveza Tomislav Karadžić, direktor nacionalnih asocijacija UEFA Zoran Laković, nekadašnji prvi čovek Partizana Dragan Đurić, bivši ministar prosvete Branko Ružić… Slavlje nisu propustili ni Vladimir Petrović Pižon, Vujadin Savić i Mirka Vasiljević, Nenad Milovanović, Boško Đurovski, Milovan Rajevac, Ratomir Dujković i mnogi drugi.

Nisam čuo za trenera iz Izraela

Đoriću je njegova Zvezda je dugo, dugo bolna tačka:

– Gledam je samo na televiziji. ne idem tamo od 1983. kad sam se posvađao i otišao, i hvala Bogu što je tako.

U Ligi šampiona, kako smatra, crveno-beli do sada nisu pokazali mnogo:

– Ne može fudbaler da dođu pet dana pred utakmicu i da ih trener stavi u tim. To niko nikad nije radio. Taj tim treba da se uigrava na mečevima Lige šampiona, a to nije dobro. Očigledno je zauzet stav da se vodi borba za treće mesto sa Jang Bojsom, i ta borba će biti do kraja. Svako ko uzme neki bod od Nemaca i Engleza može da prođe dalje. Zvezda se zadovoljila Ligom Evrope, a neostvarivanje tog cilja bi bio ogroman neuspeh za novac koji je uložen.

Radom Baraka Bahara, jasno je, nije zadovoljan:

– Nikad nisam čuo za trenera iz Izraela. Vreme će pokazati…

Svaka čast TSC

Teške borbe, kao autsajderi, vode u grupnim fazama Lige Evrope, odnosno, Lige konferencija, TSC i Čukarički. Bačkotopolčani su osvojili bod protiv Olimpijakosa.

– TSC igra sa domaćim fudbalerima, to je dosta pozitivno. Sve što urade – uspeh je. Svaka čast njima. Čukarički igra dosta promenljivo, sa ogromnim oscilacijama – prokomentarisao je kratko Đorić.

Partizan nije ničija svojina

U toku je Đorić, naravno, i sa svim, u poslednje vreme poprilično burnim dešavanjima u Partizanu:

– Vučelić se povukao, sad je pritisak na Vazuri. Ljudi treba da shvate da nije to njihova svojina. Kad 90 odsto navijača traži da neko ode… Gledam crno-bele, ima tu nekih pomaka, ali je tim stvaran preko noći, kampanjski. Dovedi ovog, dovedi onog. Neki igrači su sasvim korektni, ali su to sve fudbaleri za našu ligu. Trener Duljaj se dobro bori sa svim nedaćama!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here