Osmakinja postala mama

0

 

Učenica osmog razreda sa svojom bebom Viktorijom

”Srećna sam jer danas imam malu Viktoriju. S njom spavam i budim se noću da bih je nahranila, jer je dojim, a ujutro idem u školu”, otkrila je mlada majka, učenica osmog razreda osnovne škole.

 

”Nisam znala da sam trudna do pre tri i po meseca jer nije bilo nikakvih znakova. Prva je shvatila moja baka. Videla je da sam smršala i da ne jedem meso, što sam inače volela”, objašnjava Koprivničanka.

 

Ona dodaje kako je sve o dojenju i brizi za dete naučila kad je majci pomagala oko mlađih sestara.

 

Njihova majka Danijela M. postala je baka sa 33 godine. Ipak, tvrdi da joj to nije nikakav problem i poručuje svim mladim bakama da ne prisiljavaju decu na pobačaj ili davanja deteta na usvajanje, jer ”dete je najlepši dar”.

 

Na pitanje o šesnaestogodišnjem ocu, za kog kaže da polazi u prvi razred Obrtničke škole u Koprivnici, devojka kaže da ga poznaje od malena, ali da je više ne posećuje.

 

”Dolazio je prvih 15 dana s roditeljima, a poslije ne znam što se dogodilo. Mislim da mu roditelji ne dopuštaju”, kazala je, te dodala da je u školu išla celu trudnoću.

 

”Pošto je detetova majka maloletna, a baka Danijela je pod nadzorom, morali smo Viktoriji dati staratelja, neutralnu osobu, kako bi mogla da bude upisana u matičnu knjigu rođenih”, kazala je Sonja Petrović, pravnica koprivničkog Centra za socijalnu pomoć.

 

Danijela se žali na odluku jer, kaže, živi od 1400 kuna porodiljskog za svoju decu i od 1600 kuna dečjeg dodatka, a za malu Viktoriju ne dobija ništa, iako živi kod njih.

 

Treba napomenuti da je ‘baby boom’, prema svemu sudeći, zahvatio i koprivničku Srednju i Obrtničku školu, koje su u jednoj zgradi, jer prema rečima učenika, trenutno postoji čak 18 trudnica, u ranom i kasnom stadijumu trudnoće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here