Kosovo online
Vjosa Osmani

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je večeras da dijalog Kosova i Srbije mora biti “redizajniran”, posle događaja u Banjskoj, kao i da je predsednika SAD Džozefa Bajdena, još u septembru, pre napada na Banjsku, obavestila o, kako je rekla, bezbednosnim izazovima sa kojima se Kosovo suočava.

– Imala sam na desetine sastanaka poslednjih dana sa evropskim liderima na kojima su ta pitanja razjašnjena. Direktno sam obavestila predsednika SAD Džoa Bajdena o bezbednosnim izazovima sa kojima se suočavamo, kada smo vodili diskusiju u septembru, pre nego što se desila Banjska, nakon što smo od naših bezbednosnih institucija obavešteni o pripremama koje Srbija vrši i o mogućnostima ovakvih napada – rekla je Osmani.

Na pitanje u vezi sa izjavom predsednika Francuske Emanuela Makrona u Tirani u vezi sa viznom liberalizacijom za Kosovo, odgovorila je da su njegove reči pogrešno prevedene, i da će vizna liberalizacija stupiti na snagu 1. januara naredne godine.

– To je već objašnjeno. Francuske institucije su nas direktno, ali i iz brojnih izjava, obavestile da je u prevodu došlo do neke razlike. Ovaj proces nije obustavljen i pravno ga država ne može obustaviti. Uverena sam da im se u međuvremenu može dati pojašnjenje koje predsednik Makron i francuske institucije traže i otkloniti bilo kakvu vrstu sumnje. Međutim, proces se nastavlja i ova odluka stupa na snagu 1. januara 2024. godine – rekla je Osmani.

Ona je, međutim, ukazala da je Makrona više zanimalo “pitanje poverenja”.

– Sa Francuskom, kao saveznikom, razgovaraćemo o ovim pitanjima. Srela sam Makrona u Granadi. Njegov zahtev je bio jasan, sa kojim se slažem i saglasne su sve institucije Kosova – da se što pre održe vanredni izbori na severu. Prenela sam da je stvoren pravni osnov kroz Administrativno uputstvo. Važno je da građani učestvuju, jer će se, u suprotnom, ponoviti 23. april, a to nikome ne odgovara – navela je Osmani.

Osmani je podsetila da liberalizacija viza dozvoljava putovanja iz turističkih razloga, ali ne i trajni odlazak sa Kosova, što je protivzakonito, pa je građane zamolila da to poštuju, jer je reč o sistemu koji se stalno ocenjuje.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here