EPA/Martin Divisek
Vjosa Osmani

Predsednica Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo postiže napredak u lobiranju kod pet zemalja članica Evropske unije koje trenutno ne priznaju Kosovo, preneo je EURACTIV.

Osmani je u intervjuu za EURACTIV rekla da Kosovo radi na dva fronta, na jednom kako bi bili sigurni da se ide napred ka važnim reformama koje bi Kosovo približile EU, i na drugom koji podrazumeva ubeđivanje svih članica EU da podrže članstvo Kosova i da mu daju status kandidata.

Komentarišući Samit Zapadnog Balkana održan u Tirani, Osmani je rekla da je videla promenu u jeziku potpisane deklaracije jer se govori o “perspektivi članstva u EU za svih šest članica Zapadnog Balkana”.

“Tu smo, samo da budemo strpljivi”

Upitana da li postoje neke specifične strategije ili pristupi koji se koriste sa pet članica EU koje ne priznaju Kosova, Osmani je rekla da se pristupa “korak po korak” i da je napravljen napredak. Sa nekima, rekla je Osmani, već postoji visok nivo ekonomske saradnje, priznavanje dokumenata, saradnja u turizmu i kulturi, što znači da je “preostalo samo formalno priznanje”.

– Nastavićemo sa ovim pristupom i sa ostalim zemljama koje ne priznaju Kosovo, među kojima su neki koji su imali rigidniji pristup prema Kosovu, ali mislim da smo tu, samo treba da budemo strpljivi – istakla je ona.

Kako je navela, “međusobno priznanje je jedino rešenje koje će garantovati trajni mir i stabilnost u regionu”.

– Tako da radimo na tome. Kada će to biti postignuto, to je drugo pitanje. Ali to je naš cilj, uvek imajući na umu da moramo da zaštitimo i očuvamo teritorijalni integritet, suverenitet Kosova, kao i njegov unitarni karakter kako je predviđeno našim ustavom – navela je ona.

3 COMMENTS

  1. 1244Rezolucija UN
    🇷🇸☦️🇷🇸 Kosovo= Srbija
    Nama naše njima njihovo
    I dobar Kineski Zid između nas
    🇷🇸☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here