EPA/Martin Divisek
Vjosa Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila je na sastanku sa vršiocem dužnosti premijera Crne Gore Dritanom Abazovićem da Srbija nastavlja sa opstrukcijama u vezi sa primenom Ohridskog sporazuma, prenosi Koha.

Kako se navodi u saopštenju Predsedništva, Osmani je navela da će uprkos tim opstrukcijama Kosovo nastaviti da koordinira sa saveznicima kako bi osiguralo da sporazum bude sproveden.

„Osmani je naglasila da Briselski sporazum tretira Kosovo i Srbiju kao ravnopravne strane u kontekstu međudržavnih odnosa, iako  Srbija nastavlja sa opstrukcijama u vezi sa primenom postignutog sporazuma. Uprkos tome, predsednica Osmani je istakala da će Kosovo nastaviti da koordiniše sa međunarodnim saveznicima u vezi sa sprovođenjem sporazuma i da je posvećeno trajnom miru, bezbednosti i stabilnosti“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, Osmani je pozdravila sporazum postignut između Kosova i Crne Gore o vazdušnom saobraćaju, koji su u petak potpisali kosovski premijer Aljbin Kurti i Abazović.

Kako se navodi u saopštenju, Osmani istakla da Kosovo i Crna Gora dele iste stavove o značaju evroatlantskih integracija država regiona kao garancije mira i prosperiteta.

– Crna Gora je prijateljska i partnerska zemlja Kosova. Uverena sam da će Crna Gora još više podržavati Kosovo u nastojanju da ojača međunarodni subjektivitet, uključujući članstvo u međunarodnim organizacijama, za šta je dobila podršku premijera Abazovića – navela je Osmani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here