EPA/Antonio Bat
Vjosa Osmani i Zoran Milanović

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila je danas u Zagrebu da je incidentima 24. septembra u Banjskoj Beograd imao za cilj aneksiju severa Kosova i pozvala međunarodnu zajednicu da Srbiji uvede sankcije.

Osmani je posle sastanka sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla “da će, ukoliko se to ne dogodi, Srbija ponoviti terorističke napade na Kosovo”.

Dodala je da prijateljstvo i partnerstvo Kosova i Hrvatske ostaje nepokolebljivo.

– Naše prijateljstvo i partnerstvo je duboko ukorenjeno u zajedničkim vrednostima, koje služe kao most između naših zemalja i naših naroda. Kosovo se u poslednjem periodu suočava sa jednim od najozbiljnijih perioda u poslednjih 25 godina zbog hibridnih akcija, kroz terorističke napade i agresiju koju sponzoriše i naređuje Srbija. Ovim se nadam da će naši međunarodni partneri pokazati stratešku jasnoću i odlučne akcije da zaustave pokušaj Srbije da destabilizuje ne samo Kosovo već i sam region. Malo je zemalja u Evropi koje bolje razumeju izazov sa kojim se suočavamo na Kosovu od Hrvatske – rekla je Osmani.

Istakla je da je Hrvatska veliki prijatelj, saveznik i partner Kosova.

– Bili ste na našoj strani kada je naša suština bila ugrožena – rekla je Osmani.

Dodaje da još postoje snage u regionu koje žele da se vrate u istoriju.

– Kosovo je odlučno da nastavi, a mi smo srećni što imamo saveznike poput Hrvatske. Predsednik Milanović i dalje je naš glas, a mi se trudimo da budemo prisutni i u najjačoj alijansi poznatoj čovečanstvu – navela je predsednica Kosova.

Ona je istakla da Kosovo vidi Hrvatsku kao glavnog saveznika, ne samo u regionu.

– Delimo deo zajedničke istorije, sticanje slobode i nezavisnosti. Stotine albanskih građana borile su se za hrvatsku slobodu i nezavisnost. Hrvatska je deo misije Kfora na Kosovu – rekla je Osmani.

Osmani na poziv Milanovića boravi u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj, a planirano je i da se sastane sa premijerom Andrejem Plenkovićem, kao i predsednikom hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem. Tokom boravka u Hrvatskoj, Osmani bi trebalo da poseti i Rijeku, gde će se, između ostalog, sastati sa albanskom zajednicom u ovoj opštini.

3 COMMENTS

  1. Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj… uvek ostalo i uvek ce tako ostati…
    Kakve oni odnose imaju zajedno? Sta to Kosovo proizvodi i izvozi da zajedno zaraduju? Drogu i kikiriki?

  2. Sto vas ne prime sve Albance sa Kosova u Hrvatsku, kad su vam toliki prijatelji? Onda biste i njih proterali iz Hrvatske, kao sto ste Srbe sa Kosova. Samo se pitam, gde bi ste ih proterali?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here