Osnivanje HPC uznemirava Srbe u Hrvatskoj

0

Episkop Fotije se nalazi na čelu Eparhije dalmatinske
 

Eparhija dalmatinska apelovala je na "organe pravne države i nadležna ministarstva Hrvatske, da zaštite objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve, kao i naše vernike od eventualnog uznemiravanja i napada, što su neki od čelnika ovoga fantomskoga udruženja najavili".

 

Država priznaje sve nepriznato

Hrvatska država, koja priznaje kanonski nepriznatu Makedonsku pravoslavnu crkvu i samozvanu Crnogorsku pravoslavnu crkvu, prilikom popisa stanovništva 2001. tolerisala je, a pojedini anketari čak i navodili, nacionalno izjašnjavanje kao pravoslavac. Takvi nisu uvršteni u popis Srba u Hrvatskoj i nemaju nikakva kolektivna prava.

"Mi se iskreno nadamo da ovo udruženje, koje se vezuje za najmračniji period novije istorije Hrvatske – zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera, neće moći da bude registrovano u nadležnim institucijama današnje Hrvatske – koja se nalazi pred vratima ulaska u Evropsku uniju", navedeno je u saopštenju eparhije.

 

Kako je navedeno, HPC je formirana 1942. u vreme fašističkog i ustaškog režima Ante Pavelića u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), kvislinškoj tvorevini nacistiških i fašističkih okupatora bivše Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata.

 

Uznemirenost je razumljiva i jer, najpre ustaška emigracija, a onda i ekstremna desnica u Hrvatskoj, od 1990. zagovaraju formiranje HPC i ukidanje SPC koristeći se argumentacijom da u Hrvatskoj nema Srba, već hrvatskih pravoslavaca koji zapravo nisu Srbi nego Vlasi. Na vatru je dodatno doliveno ulje krajem prošle godine, kad je grupa ljudi u Hrvatskoj došla na ideju da osnuje hrvatsku pravoslavnu zajednicu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here