Vesti

Poznati društveno-kulturni radnik u srpskoj zajednici Australije, plodonosni književnik i pesnik, Andrija Aca Tadić preminuo je prošle sedmice u njegovom voljenom Sidneju.

Opelo je obavljeno u petak, 24. februara, u srpskom pravoslavnom hramu Svetog arhiđakona Stefana u Ruti Hilu, a sahrana istog dana na liverpulskom groblju.

Aca Tadić se rodio 1933. u selu Štitaru kod Šapca, školovao se i radio u Beogradu, Novom Sadu i Švedskoj, a 1968. godine nastanio se u Australiji.

Čežnja za rodnim krajem i ljubav prema lepoj pisanoj reči, iznedrila je u njemu jednog od najplodonosnijih srpskih pesnika u Australiji.

Njegovi stihovi iz ciklusa “Pesme za dušu“, protkane su humanizmom i manirima srpskog boemizma.

Kako su zabeležili književni kritičari, u svakom stihu oseti se njegov boemski duh rane mladosti, a pesme odišu neskrivenom muzikalnošću, izražavajući pesnikova osećanja prema svetu koji ga okružuje, prema ljubavi, lepoti žene, prema bogatoj istoriji srpskoga roda kome je pripadao svim srcem i dušom.

Odlike njegovog pesničkog izraza su snažne reči, strogo poštovanje rime i strofičnost, uz povremene manje slobode koje obogaćuju formu njegovih pesama. Svakako, jedinstveno u književnom životu Srba u Australiji.

Veliki broj Acinih radova objavljen je svojevremeno na stranicama ugašenih australijskih “Novosti“, a bio je redovan gost “Srpskog glasa“ iz Melburna i časopisa Udruženja Srba Monarhista Australije.

S dolaskom “Vesti“ na ove prostore, devedesetih godina, Aca predstavlja svoje pesme i u našem listu, kao i pojedinim srpskim glasilima u otadžbini i svetu.

Ne treba zaboraviti ni da je poklonio na desetine ljubavnih i nacionalnih pesama poznatim estradnim umetnicima u Srbiji.

Odlazak Ace Tadića ostaviće veliku prazninu u kulturnom i književnom životu srpske zajednice u Australiji. Ostaće da žive njegovi stihovi.

Pesniče, počivaj u miru Božjem!

Objavio 20 zbirki pesama

Andrija – Aca Tadić je tokom plodonosnog stvaralačkog života napisao blizu 20 zbirki pesama, koje su objavljene u Srbiji i Australiji.

Posebno je poznat njegov ciklus od deset knjiga, pod nazivom “Pesme za dušu“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here