Ostavljaju verski materijal, a onda beže iz autobusa

0

Da li ste i vi videli starije žene koje na praznim sedištima ostavljaju kese pune molitvenika i drugog materijala s verskim simbolima, a zatim panično izlaze iz vozila?
 

U današnje vreme opada interesovanje ljudi za religiju, pa je verskim zajednicama veoma teško da steknu nove poklonike. S obzirom da se zbog toga verske zajednice odlučuju za najrazličitije načine vrbovanja, pretpostavka je da je to slučaj i s ovim neobičnim ostavljanjem verskih “suvenira”.

 

– U osnovi svih verskih zajednica je misionarenje i svaka verska zajednica misli da je istina na njihovoj strani. S obzirom na to da žene ostavljaju ove pakete same i da ne stupaju u direktan kontakt s putnicima, ne bih rekao da je reč o nekoj beogradskoj sekti jer to nije njima svojstveno. Vrbovanje većine sekti obično rade članovi u paru – objašnjava za Telegraf verski analitičar Živica Ticić.

 

Prema njegovim rečima, velika je verovatnoća da se radi o nekoj manjoj verskoj zajednici koja pripada hrišćanstvu, jer samo utemeljene vere imaju objavljene molitvenike i unapred ištampane pamflete.

 

– U Beogradu postoji mnogo verskih zajednica, pa se ne može sa sigurnošću tvrditi koja verska zajednica je u pitanju – kaže Živica i dodaje da versko misionarenje nije zabranjeno zakonom, ali da izazivanje panike neprihvatljivim načinom širenja ideja bilo koje veroispovesti predstavlja ozbiljno kršenje zakona.

 

Kako se treba ponašati u ovakvim situacijama? Savet je dala psiholog Aleksandra Janković:

 

– Iako sumnjivo ponašanje provocira ljude i stvara osećaj nelagodnosti, ipak smatram da nema mesta panici. Rešenje je veoma jednostavno i leži u tome što sugrađani uvek mogu da skrenu pažnju uz rečenicu: “Zaboravili ste kesu?” ili “Ispala vam je kesa.”. Osoba će bez pogovora pokupiti svoje “zaboravljene” stvari. Naravno, uvek treba biti fin i učtiv, kaže naša sagovornica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here