Pixabay.com
Prizren

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice iz Sredske kod Prizrena oštećena je sinoć oko 21 časova, saopštila je prizrenska parohija, a penosi portal KoSSev.

Navodi se da je incident registrovala i kosovska policija.

O tome da je crkva oštećena prizrensku parohiju obavestili su parohijani koji su juče došli da očiste i pripreme crkvu za proslavljanje predstojećeg praznika.

Oni su tom prilikom primetili da je mali metalni krst iznad oltarskog dela crkve okrenut naopako kao i da je oštećen jedan broj kamenih ploča kojima je crkva pokrivena.

U obližnjem zvoniku su pronadjene i čaure od metaka lovačke puške i pretpostavljaju da su odatle puškom gadjali crkvenu kupolu, jer su na metalu kojim je kupola obložena vidljiva mala udubljenja od sačme.

Iz prizrenske parohije navode da se u poslednje vreme često dešavaju skrnavljenja ili pljačke crkava u Sredačkoj župi i prizrenskom kraju.
Oštećenje crkve potvrđeno je i u dnevnom izveštaju Kosovske policije, te da se sumnja da su deo krova crkve gađale i oštetile nepoznate osobe, kao i da su policijske patrole stigle na mesto događaja i da je istraga u toku.

Takođe, u policijskom izveštaju je saopšteno da je sinoć u selu Kovačevac u opštini Kačanik priveden muškarac koji se sumnjiči da je oštetio staklo džamije u ovom selu.

Osumnjičeni je nakon saslušanja pušten.

3 COMMENTS

  1. Samo pitam.Kako ce mo da zastitimo svetinje kada nismo uspjeli da zastitimo narod?Mozda ima neko odgovor hvala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here