Vesti

Na imanju crkve Svetog arhiđakona Stefana, u sidnejskom predgrađu Ruti Hil, u toku je izgradnja parohijskog doma.

Radovi iz dana u dan napreduju i zdanje polako počinje da poprima planirani izgled iz projekta koji je odobren od nadležnih organa koji su nedavno izdali građevinsku dozvolu (Development Application and Construction Certificate).

– Dozvolu smo dobili u septembru prošle godine, posle nekoliko meseci intenzivnog truda i zajedničkog rada sa odborom za gradnju i našim parohijanima. Ubrzo zatim su i počeli radovi na izgradnji parohijskog doma koji će se nalaziti iza crkvene sale, na uglu ulica Bangalou roud i Martina strit – kaže sveštenik Aleksandar Ivanović, starešina hrama Svetog Stefana.

Kako objašnjava otac Aleksandar, ideja o izgradnji parohijskog doma postoji već decenijama.

– San mnogih generacija ovdašnjih parohijana da u sklopu crkvenog imanja bude izgrađen parohijski dom. Ta ideja je stara verovatno koliko i sama parohija u Ruti Hilu. Posle duže vremena, ova ideja je ponovo oživela početkom 2021, a odobrena je od strane Crkvene opštine na redovnoj godišnjoj skupštini 24. oktobra iste godine.

Uprkos velikoj želji i htenju, u prošlosti su često znale da se ispreče nepredviđene situacije i teškoće, koje su na duže ili kraće vreme potiskivale ovaj projekat u drugi plan. Konačno, došao je trenutak za realizaciju.

– Bilo je različitih planova i ideja, međutim, okolnosti nisu dozvoljavale i uvek je nešto drugo bilo hitnije. U svakom slučaju, važno je naglasiti da je i pored različitih okolnosti i poteškoća naša parohija ostvarila zadivljujući uspeh, kako u pogledu duhovnog rasta, tako i u pogledu razvoja i unapređenja imanja na kome se nalazi naša crkva. Na ovome dugujemo veliku zahvalnost sveštenoslužiteljima koji su u našoj parohiji služili i našem vernom narodu – istakao je otac Aleksandar.

Prema proceni stručnjaka, predviđeno je da će ovaj poduhvat koštati parohiju 470.000 dolara, dok je na godišnjoj skupštini 2021. odobren budžet u nešto manjem iznosu od 450.000 dolara.

Iako je izgradnja počela, reč je o velikoj sumi novca koja još u celosti nije obezbeđena, pa je prikupljanje sredstava i dalje u toku, a svaka donacija i svaki vid pomoći su dobrodošli.

– Razume se da je ovaj poduhvat preskup za našu parohiju i da prevazilazi naše moći. Međutim, ne uzdamo se samo u naše snage, već i u milost Božiju i dobrotu našeg vernog naroda koji je svojim trudom, uz Božiju pomoć, izgradio sve što se na imanju nalazi. Bez naših parohijana i drugih plemenitih ljudi iz šire srpske zajednice sve to ne bi bilo moguće – kaže Alekdandar Ivanović, protonamesnik crkve Svetog Stefana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here