Rada Rajić Ristić
Povezivanje među narodima: Učesnice sa članicama žirija

U galeriji Parko ćita u Vićenci nedavno se slavila lepota. Kulturno udruženje Srba Kapija Šumadije iz Montekio Mađorea, mesta nadomak Vićence, i ove godine je organizovalo izbor za najlepšu devojku i najlepšu damu. Učestvovalo je 28 takmičarki, 12 devojaka i 16 dama, Srpkinje, Italijanke, Kubanke. Srbija je zabljesnula u najraskošnijem izdanju, jer su prva mesta u obe kategorije odnele naše sunarodnice.

Te večeri nije održano samo nadmetanje u lepoti, predstavljena je i knjiga “Zovi me hrabra”, Ankice Utornik Orčić iz Subotice, koja je prevedena i na italijanski, pa je to bila promocija naše otadžbine na raznim poljima.

Najlepše: Marija Anišić, Vera Živković i Ljubica Rajković

Manifestacija je započela pesmom “Veseli se, srpski rode”, atmosfera je bila vesela, ali i navijačka, kao da je već tada na neki način najavljivala pobedu prelepih Srpkinja. Mlada Irene Plemić (22), Srpkinja po ocu, uspešno je vodila program.

Za najlepšu devojku – Mis Kapije Šumadije, izabrana je Ljubica Rajković, devojka poreklom iz Sente koja je bila i mis Srbije, drugo mesto je osvojila Marija Anišić, koja je bila pobednica Vile vina u Subotici, treće mesto zauzela je Teona Dolariti, a četvrto Eleonora Persija.

Supružnici i saradnici: Gorica Stevanović i Ilario Ćeli

U kategoriji dama pobedila je Vera Živković, drugo mesto pripalo je Kubanki Odalis Torijente Pedro, na trećem je Anđela Neri, a na četvrtom Mikela Trevisan.

Gorica Stevanović, predsednica udruženja Kapija Šumadije, ne krije ponos što su pobedu odnele Srpkinje.

– Još jednom su naše devojke i dame pokazale da se čast otadžbine brani i lepotom. Trudimo se da prikažemo Srbiju i nešto drugačije od tradicionalnog folklora koji je naš brend i ponos. Zadovoljna sam što i na ovaj način gradimo mostove između našeg i italijanskog naroda. Sve je proteklo u divnom druženju i na radost svih učesnica. Cilj ovih susreta je povezivanje srpskog, italijanskog i drugih naroda. Ovaj skup je bio i svojevrsna promocija, urađena suptilno i prefinjeno, naše Srbije – ističe Gorica, modna kreatorka rodom iz Kragujevca.

Odalis Torijente Pedro i Đulija Urbinati

Ona već 24 godine živi u Italiji, gde promoviše svoju zemlju kroz modu, mladost i lepotu u čemu joj svesrdno pomaže suprug Ilario Ćeli.

Gorica sa zadovoljstvom dodaje da je manifestacija prošla vrlo uspešno.

– To govore i mnogi prisutni italijanski novinari, TV snimatelji i fotografi, što je potvrda da ovakvi događaji treba češće da se organizuju – kaže čelnica udruženja Kapija Šumadije.

Program je vodila Irene Plemić

Uz Goricu su članovi žirija bili Đorđe Milanović, predsednik udruženja Vidovdan iz Trenta, Sanela Kovačević, asistent mode u udruženju Kapija Šumadije, Ilario Ćeli, potpredsednik Kapije Šumadije, Alesija Manzardo iz Skija, inače, lični frizer misica, Đulija Urbinati, fotomodel iz Venecije, Monika Tonin, novinar, kao i gosti iz Srbije Milka Krstić iz Beograda i Ankica Orčić Utornik iz Subotice.

Interesantno je kako je došlo do toga da članica žirija bude i Ankica, prosvetna radnica, novinarka i poznata humanitarna radnica. Gorica je stupila u kontakt sa njom preko društvenih mreža. Videla je da je Ankica organizatorka izbora Vile vina u Subotici. Gorica se kao modni kreator kasnije priključila akciji poklanjanja maturskih haljina maturantkinjama u Subotici i tako je rođeno divno prijateljstvo.

Ankica Utornik Orčić, Vera Živković i Đorđe Milanović

Druga titula

Vera Živković je više puta bila učesnica, a i pomagala je održavanje manifestacije svojim cvetnim aranžmanima.

– Divna je činjenica da je ova revija otvorena i pristupačna bez predrasuda svim nacijama. Da lepota nema naciju najbolja je potvrda baš ova revija za izbor najlepše devojke i dame Kapije Šumadije. Drugi put sam osvojila prvo mesto u kategoriji za najlepšu damu. Volim da učestvujem, ali ove godine sam i sama bila organizatorka jedne slične manifestacije. Kad sam u aprilu ove godine organizovala izbor za najlepšu devojku, pobedila je Ruskinja – otkriva nam Vera Živković, o kojoj su “Vesti” već pisale.

Spektakularno

Predsednik žirija Đorđe Milanović za “Vesti” kaže da je prvi put učestvovao na ovakvoj reviji, odnosno takmičenju.

– Nije lako oceniti lepotu, čak je to nezahvalan zadatak, ali mi smo se trudili da budemo objektivni i nepristrasni, s obzirom na to da se radi i o srpskoj, ne samo o čuvenoj latinskoj lepoti. Holom je odjekivala pesma “Veseli se, srpski rode”, tako da smo u patriotskom duhu otpočeli izbor za najlepšu devojku. Zahvaljujem Gorici što mi je pružila mogućnost da budem deo spektakularnog događaja i želim joj da nastavi sa ovom lepom aktivnošću, drugačijom od svih ostalih, kojima se naša udruženja bave – istakao je Milanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here