Vesti
Raskošan talenat: Aleksandar Vučić s autorima

Predsednik Aleksandar Vučić dodelio je nagrade autorima fotografija sa konkursa “Naša najlepša Srbija” na izložbi njihovih radova. On je na svečanosti u Palati Srbija zamolio sve građane da u ovim vremenima smutnje, svetskih sukoba i geopolitičkih problema, nastave da čuvaju i vole našu zemlju i guraju je napred.

Konkurs “Naša najlepša Srbija” organizovan je u junu prošle godine sa ciljem da se na najbolji način promoviše lepota naše otadžbine. Svake sedmice birana je najlepša autorska fotografija, koju su kandidati slali na namenski imejl Predsedništva.

Sada je u Palati Srbija predstavljeno 29 autorskih fotografija objavljenih tokom konkursa. Pobedila je Dragana Macura koja je fotografisala jezero Perućac. Njena slika imala je 6.488 lajkova, najviše na Instagramu.

Srećni ljudi i mnogo dece

Vučić je ukazao da često nismo svesni veličanstvene prirode u Srbiji, pa mnogo lepše govorimo o predelima u inostranstvu, iako nisu ni upola lepi kao kod nas.

– Hoću svima da se zahvalim, ovo je pomalo neobično da smo se okupili. Gledajući ove fotografije, više ih je sa Zapada Srbije, a verujem da će ih ubuduće biti i sa Istoka i Juga. Da pokušamo da sve uradimo kako bismo imali još ovakvih fotografija, da imamo zadovoljnije ljude i mnogo više dece – rekao je predsednik.

Vučić je zahvalio nagrađenim i svim drugim autorima koji su učestvovali na konkursu i dodao da su izložene fotografije građani sami radili i postavljali na društvene mreže, kao i da je poseban žiri odlučivao koje su najbolje.

– Svaka od tih fotografija slavi lepote naše Srbije. U eri socijalnih mreža koje se neretko koriste za negativan odnos i kritiku svega, naša je obaveza da čuvamo zemlju, volimo i negujemo njene lepote – istakao je Vučić.

Ljubav pobeđuje

Predsednik je podsetio da je veliki Ivo Andrić rekao da je značaj lepote u raznolikosti vidova u kojima se ona javlja.

– Pokazali ste koliko volite mesto iz kojeg dolazite i celu našu Srbiju i molim vas da to nastavite da radite – poručio je Vučić i dodao da će autorka Dragana Macura, koja je fotografisala jezero Perućac i imala najviše lajkova, sa poklonjenim ajfonom moći da pravi još lepše fotografije.

Srećna Nova godina

Predsednik je čestitao građanima Novu godinu po julijanskom kalendaru.

– Živela naša jedina i najlepša Srbija! – poručio je Vučić.

Majstori pejzaža

Nagradu za fotografije na konkursu “Naša najlepša Srbija dobili su: Aleksa Petrović, Bojana Vukomanović, Budimir Jovanović, Negoslava Stanojević, Bojan Lučić, Andrej Manojlović, Vesna Smiljanić, Aleksandra Bakić, Siniša Stanišić, Sibila Gubić, Jovana Petković, Snežana Živković, Sanja Stojiljković, Sanja Živadinović, Natalija Davidović, Marija Milosavljević, Jovana Grmuša i Srđan Ristić.

Amerika nas poštuje

Predsednik je ocenio da je razgovor s Derekom Šoleom, izaslanikom američkog Stejt departmenta bio pre svega iskren. On je naveo da su razmatrane četiri ključne teme: Kosovo i Metohija, bilateralni politički i ekonomski odnosi Srbije i SAD, situacija u regionu i sukob Rusije i Ukrajine.

– Razgovarali smo i o francusko-nemačkom planu za rešenje kosmetskog pitanja koji podržava Amerika. Mi smo rekli koje su naše crvene linije. Govorili smo i o Zajednici srpskih opština (ZSO) i zahvalio sam se što je Amerika insistirala na sprovođenju Briselskog sporazuma kojim je predviđeno njeno osnivanje. Dobro je da je sasvim jasno da ZSO mora da bude formirana. Biće komplikovano i teško, nemamo mi tu saveznike ni mnogo izbora – rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da Srbija ne odustaje od svojih crvenih linija, odnosno da se neće saglasiti s bilo kakvim oblik priznanja Kosmeta, niti prihvatiti članstvo pokrajine u UN.

– To su stvari o kojima ne možemo da razgovaramo. Amerika neće promeniti svoj odnos prema Kosovu. Ipak, Derek Šole je u razgovoru pokazao poštovanje prema Srbiji. Dobra je stvar da oni žele da čuju šta su očekivanja Srbije i našeg naroda. Na kraju krajeva, svi oni znaju da je sve bilo izazvano jednostranim potezima Prištine – rekao je predsednik.

On je dodao da se radi na povećanju američkih investicija u Srbiji.

– Uskoro krećemo u velike energetske projekte i tu će biti dosta upliva američkih kompanija. Radićemo na snaženju tog odnosa – objasnio je Vučić.

Biće još povlačenja priznanja KiM

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević rekao je za RTS da SAD imaju interes da se dijalog Beograda i Prištine nastavi i da je poseta Dereka Šolea bila u toj funkciji. On je ocenio da će se pritisci nastaviti, ali da Beograd neće odustati od kampanje u kojoj traži nove države koje će povući priznanje Kosova.

– Americi smeta politika takozvanog otpriznavanja nezavisnosti Kosova, ali to je prosto srpski državni i nacionalni interes i mislim da Srbija od toga neće odustati iz prostog razloga što je to jedan od mehanizama odbrane naših interesa vezanih za Kosmet – ocenio je Milivojević.

On je istakao da je Šole govorio o kompromisu i da je to prvi put da SAD pominju ovakav prilaz problemu, što govori da su razumeli situaciju na terenu.

– Čak bih rekao da su razumeli možda i bolje od nekih svojih partnera u Evropi. Da su razumeli da se rešenje ne može isposlovati pritiscima i nametanjem, već da se ono mora tražiti dijalogom i da se mora uvažiti stav Srbije. Ukoliko žele mir i stabilnost, onda je neophodno da se tako pristupi – rekao je Milivojević i dodao da je novina vrlo jasan stav SAD da je Zajednica srpskih opština obaveza koju Priština mora ispuniti.