Otimaju nam Kosovski boj

0
Youtube/Jere
NA METI ALBANACA: Spomenik srpskim junacima

Novi atak iz Prištine na srpske svetinje na Kosmetu pokrenuo je istoričar Jusuf Budžovi, koji uoči velikog srpskog praznika Vidovdana traži da prištinska vlast preuzme memorijalni kompleks Gazimestan, gde se odigrao čuveni Kosovski boj i proglasi ga za spomenik kulturno istorijskog nasleđa Kosova.

On je putem Fejsbuka zatražio ne samo da se redefiniše spomen-obeležje sa istorijskog i kulturnog gledišta i ukloni spomenik posvećen borbi Srba protiv Turaka 1389. godine, već je sebi dao za pravo da “ukida” i proslavu Vidovdana, pa čak i da poništava srednjevekovnu srpsku državnost.

Uz to, zahteva da se raspiše međunarodni konkurs za podizanje spomen-obeležja, koje je, kako kaže, “sa istorijskom istinom van srpske hegemone ikonografije, a odražava ulogu dardanskog faktora u srednjem veku”.

Direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević kaže za “Vesti” da danas stav tog, uslovno rečeno, istoričara izgleda kao čista fantazija i potpuna neistina.

– Reklo bi se da je reč o usamljenom činu nekog pojedinca. Međutim, isto tako su izgledali oni Albanci koji su pre 15 godina tvrdili da su Dečane, Gračanicu, Patrijaršiju, Bogorodicu Ljevišku, gradili Albanci i da su im te svetinje Srbi preoteli u srednjem veku. Nažalost, uprkos svim argumentima, nauci i činjenicama, ogroman broj ljudi na Kosovu je zahvaljujući propagandi poverovao u ove laži. Prvi njihov korak je

formiranje kosovskog kulturnog modela u kojem nema mesta za druge, a posebno ga nema za Srbe. U njemu oni nestaju kao posebna kultura, nasleđe i identitet – objašnjava naš sagovornik.

Zato je, kaže on, “istoričar” Budžovi u okvirima tog modela pokrenuo ideju o preuzimanju Gazimestana i utapanju u kosovsku administraciju, koja je u suštini samo albanska ili velikoalbanska.

– Reč je o opasnom podsticanju desetina ekstremnih udruženja i institucija koje čekaju priliku za konačni obračun sa srpskom kulturom, duhovnošću i državnošću – upozorava Rakočević.

Istoričar Aleksandar Raković ovu objavu prištinskog istoričara nazvao je potpunom glupošću, dodajući da ne zna kako bi drugačije nazvao ovo perverzno iživljavanje nad istorijom.

– Sve ovo što je objavio putem društvenih mreža je potpuno bez uporišta u istorijskim činjenicama – kaže Raković i zaključuje da sve činjenice jasno i nedvosmisleno potvrđuju da je je Kosmet i u srednjem veku bio prostor srpske države.

Sluđivanje naroda

Aleksandar Raković ističe da sve laži poput ove koje se pojavljuju u javnosti treba demantovati.

– Postoje i na Zapadu neke strukture moći koje jedva čekaju da se ovakve neistine plasiraju i da se javnost skoro svakodnevno sluđuje fantasmagorijama poput ove. Zato sve takve laži treba demantovati i potruditi se da šira javnost sazna pravu istinu – ocenio je ovaj istoričar, ukazujući da to sluđivanje naroda postaje trend.